De oorzaken van nierschade variëren sterk. Volgens de Nierstichting zijn een hoge bloeddruk of diabetes de meest voorkomende oorzaken van nierschade. Levensstijlfactoren zoals een hoog cholesterolgehalte, roken, obesitas en een ongezond dieet (rijk aan zout en verzadigde vetten) kunnen ook leiden tot nierschade. Bepaalde medicijnen, zoals ontstekingsremmende medicatie en bepaalde antibiotica, kunnen eveneens nierschade veroorzaken. Nierziekten zoals cystenieren of de ziekte van Alport, terugkerende nierstenen of een ontsteking van de nierfilters zijn ook potentiële oorzaken van (ernstige) nierschade. Bij ongeveer tien tot twintig procent van de mensen met nierschade blijft de oorzaak onbekend.
Geen genezing, wel behandeling
Chronische nierschade is onomkeerbaar en kan niet volledig worden genezen. Wat wel mogelijk is, is verdere verslechtering voorkomen met de juiste behandeling. De behandeling richt zich op:
- Het wegnemen van de oorzaak van de nierschade, bijvoorbeeld door de bloeddruk te verlagen of nierziekten te behandelen.
- Het voorkomen van complicaties zoals hart- en vaatziekten als gevolg van nierschade.
- Het verlichten van symptomen die ontstaan door nierschade.
Behandelingen voor nierschade
De behandeling van nierschade kan variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen, de mate van schade en de onderliggende oorzaak. Bij milde chronische nierschade met weinig symptomen kunnen aanpassingen in levensstijl zoals een zoutarm dieet, stoppen met roken en voldoende lichaamsbeweging helpen. Medicatie kan ook worden voorgeschreven, bijvoorbeeld om hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte of eiwitverlies in de urine te behandelen.
Als de nieren aanzienlijk zijn beschadigd, zijn meer intensieve behandelingen nodig om de symptomen van nierschade te behandelen en het risico op complicaties te verminderen. Deze behandelingen kunnen bestaan uit een zoutarm dieet, plasmiddelen om vochtophoping te verminderen en zware supplementen om bloedarmoede en vitamine D-tekort te corrigeren. In gevallen waarin de nieren niet meer goed functioneren en blijven verslechteren, kan uiteindelijk dialyse of een niertransplantatie nodig zijn. Deze behandelingen zijn echter alleen nodig in ernstige gevallen. Heb jij ervaring met nierschade en wil jij jouw ervaring delen? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen.