Het is weer zover: het seizoen van citrusvruchten!
In de wintermaanden eten we meer sinaasappels en mandarijnen dan de rest van het jaar. Heb je ooit opgemerkt dat sinaasappels en mandarijnen vaak in rode netten worden verkocht? Er zit een reden achter, en wij leggen uit waarom.
In dit artikel richten we ons niet op losse citrusvruchten of vruchten in houten kisten, maar specifiek op sinaasappels en mandarijnen die verpakt zijn in netten. Deze netten zijn meestal rood, en dat roept de vraag op: waarom eigenlijk?
Slimme productpresentatie
Het is geen geheim dat producten in winkels zo worden gepresenteerd dat klanten ze sneller willen kopen. De verpakking speelt hierin een grote rol. Als de verpakking er aantrekkelijk uitziet en de interesse van de klant wekt, belandt het product sneller in de winkelwagen.
Bij groenten en fruit speelt het uiterlijk vaak een grote rol. Een appel die er mooi en knapperig uitziet of een komkommer met een frisse groene kleur, trekt snel de aandacht van de klant. Citrusvruchten hebben een vrij neutraal uiterlijk. Maar als mandarijnen en sinaasappels in een levendige oranje kleur schitteren, geven ze de boodschap: “Koop mij, ik ben lekker!”
En hier komt het rode net in beeld. Het rode net doet namelijk meer dan alleen de vruchten bij elkaar houden. Het heeft ook invloed op hoe wij de sinaasappels en mandarijnen zien en beleven.
Waarom netten rood zijn bij sinaasappels en mandarijnen
De rode kleur van het net maakt dat de oranje kleur van de vrucht helderder en rijper lijkt. De kleur van het net versterkt het oranje van de vrucht. Dit fenomeen noemen we de Konfetti-illusie. Als de sinaasappels bijvoorbeeld in een groen of blauw net zouden zitten, zouden ze minder fel oranje lijken en er minder smakelijk uitzien.
De Konfetti-illusie, ook wel kleurassimilatie genoemd, houdt in dat objecten de kleur lijken over te nemen van lijnen die eroverheen liggen. Het rode net om sinaasappels en mandarijnen is dus een slimme verkooptactiek. Zelfs onrijpe vruchten kunnen door deze illusie rijp en aantrekkelijk overkomen.
Deze truc werkt trouwens ook bij andere fruitsoorten. Let de volgende keer in de supermarkt maar eens op: uien worden vaak in rode netten verkocht, terwijl citroenen in gele netten zitten.
Hoe herken je rijpe vruchten?
Wil je niet misleid worden door het rode net? Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten om te zien of sinaasappels en mandarijnen echt rijp zijn. Het gewicht van de vrucht is bijvoorbeeld belangrijk: sappige vruchten zijn zwaarder dan vruchten die beginnen uit te drogen.
Controleer ook de schil op eventuele deuken en voel of de vrucht stevig aanvoelt. Zachte en verschrompelde vruchten kunnen erop wijzen dat ze al overrijp zijn. En let ook op de geur: rijpe sinaasappels en mandarijnen hebben een intense, frisse citrusgeur.
Laat je in de toekomst dus niet meer misleiden door de rode netten bij sinaasappels en mandarijnen. Controleer goed of de vruchten echt rijp zijn voordat je ze koopt!
Bron: Utopia