Steeds meer klanten betalen contactloos of met een pinpas. Dat lijkt goed nieuws voor bedrijven, omdat contant betalen duurder is dan elektronische betalingen. Toch blijven de meeste ondernemers cash geld aannemen, ondanks de hogere kosten.
Contant betalen is duurder geworden
De kosten van contante betalingen zijn in de afgelopen zeven jaar flink gestegen, volgens onderzoek van Panteia in opdracht van Betaalvereniging Nederland. In 2017 kostte een contante betaling een ondernemer nog 29 cent, maar inmiddels is dat opgelopen tot 61 cent. Ter vergelijking: een klant die contactloos pint, kost maar 17 cent per transactie.
Het goede nieuws is dat steeds meer betalingen met de pinpas worden gedaan. Vorig jaar was minder dan 1 op de 5 betalingen nog met contant geld. In 2017 was dat percentage veel hoger, namelijk 40 procent. Toch blijven bijna alle bedrijven cash accepteren. “We begrijpen dat niet iedereen mee kan met de digitale ontwikkelingen,” legt Eus Peters van de Raad van de Nederlandse Detailhandel (RND) uit.
Waarom contant duur blijft
Hoewel het aantal contante betalingen daalt, worden de kosten per transactie juist hoger. Dat komt omdat er veel vaste kosten verbonden zijn aan cash. Denk bijvoorbeeld aan het personeel dat tijd kwijt is met het tellen van geld en het opmaken van de kassa. Daarnaast moeten bedrijven hun contant geld regelmatig storten, wat extra tijd en geld kost.
Eus Peters wijst ook op de kosten van kluizen en geldtransport. “We gebruiken al slimme kluizen, waarmee transporteurs op afstand kunnen zien hoeveel geld er ligt. Ze komen pas langs als een bepaald bedrag is bereikt. Dat helpt om de kosten wat te verlagen.”
Contactloos pinnen: voordeliger en sneller
Contactloos pinnen blijkt niet alleen populair, maar ook goedkoper dan pinnen met een pincode. Dit komt doordat de betaling sneller afgerond kan worden. Vooral in de horeca maakt dit verschil. Een contactloze betaling kost ondernemers gemiddeld 3 cent minder dan een betaling waarbij de klant een pincode invoert.
Ondernemers kunnen zelf maatregelen nemen om de kosten van contante betalingen te beperken. Denk aan het gebruik van slimme automaten aan de toonbank of professioneel geldtransport.
Discussie over verplichting tot cash
Er is in de Tweede Kamer discussie over het verplicht blijven accepteren van contant geld. Veel ondernemers zijn hier niet blij mee. Peters wijst op de risico’s die aan cash kleven, zoals overvallen en witwassen. “We nemen contant geld nu nog aan, maar er moet een moment komen waarop betaalmethoden verdwijnen, zoals ook gebeurde met de acceptgiro,” zegt Peters.
Creditcards: de duurste optie
Vergeleken met contant of contactloos betalen zijn creditcardtransacties verreweg het duurst voor ondernemers. Een betaling met een creditcard kost gemiddeld 1,41 euro. Dit komt vooral doordat klanten vaak hogere bedragen met een creditcard betalen. Ondernemers moeten daarnaast een percentage van het betaalde bedrag afdragen aan de creditcardmaatschappij.
Hoewel contant betalen afneemt, blijft het voor ondernemers een uitdaging om met de hogere kosten om te gaan. Elektronische betalingen, en vooral contactloos pinnen, zijn veel voordeliger. Toch blijven ondernemers voorlopig contant geld accepteren, ook al zijn er steeds meer stemmen die pleiten voor de mogelijkheid om cash uit te faseren.