Trending

Bereid je voor: Dit zomerse weer wordt heter dan ooit

Het is een veelgestelde vraag: ‘Wat voor zomer zullen we krijgen?’ Natuurlijk gaat het dan over het weer. Hoewel niemand er met zekerheid uitspraken over kan doen, wagen de weervoorspellers toch een poging om vooruit te blikken. Wordt het warm? Nat? Op beide vragen kunnen we voorlopig met een voorzichtige ‘ja’ antwoorden. Dat het vandaag gaat onweren, staat in ieder geval vast.

Volgens weerdienst Weeronline kunnen we ons waarschijnlijk opmaken voor een warme en wisselvallige zomer. Dit betekent dat het moeilijk zal zijn om goed te slapen als de echte warmte toeslaat. Bovendien slapen we in de zomer sowieso al minder, zoals je hier kunt lezen. Hoewel het kletsnatte weer van deze lente afneemt, blijft de zomer toch wisselvallig. De kans op zomerse warmte is groter dan normaal, maar regen- en onweersbuien zullen ook vaak voorkomen. Dit blijkt uit een analyse van seizoensmodellen door Weeronline en andere indicatoren voor de komende zomer.

Slag om de Arm

Net zoals we Metro er niet op vastpinnen, plaatst ook Weeronline een belangrijke kanttekening bij deze verwachting. Jaco van Wezel legt uit: “De betrouwbaarheid van seizoensmodellen is beperkt.” Het weer is immers zeer veranderlijk. “Maand- en seizoensverwachtingen komen ongeveer 60 procent van de tijd uit. Ter vergelijking: de verwachting voor vijf dagen vooruit komt 90 procent van de tijd uit.”

De seizoensverwachting voor de eerste maand van de zomer is logischerwijs betrouwbaarder dan die voor de derde maand. Van Wezel voegt toe: “Seizoensmodellen schetsen puur een grove trend voor de maandgemiddelde luchtdruk, temperatuur en neerslag. Ook in een gemiddeld warme maand kan zomaar een koele week zitten en andersom.”

Hoewel het moeilijk is om exacte voorspellingen te doen over de zomer, kunnen we ons voorbereiden op een mix van warmte en wisselvalligheid. Regen- en onweersbuien zullen waarschijnlijk een constante factor blijven, ondanks de toegenomen kans op zomerse temperaturen. Zoals altijd blijft het weer onvoorspelbaar, en zullen we het moeten nemen zoals het komt.