We leven in een wereld waar perfectie vaak de norm is. Toch is het belangrijk om jezelf fouten te gunnen. “Laten we vriendelijker naar onszelf kijken,” zegt therapeut Jolijn Hendriks, expert in hooggevoeligheid.
Hoogsensitieve mensen zijn vaak streng voor zichzelf. Ze willen alles goed doen en niemand teleurstellen. Volgens Jolijn ligt de oorzaak hiervan vaak in hun jeugd. “Veel van deze mensen voelden zich vroeger niet begrepen of gewaardeerd in hun gevoeligheid,” legt ze uit. De generatie ouders die na de oorlog kinderen opvoedde, was vooral bezig met wederopbouw. Er was weinig aandacht voor gevoelens en hoogsensitiviteit was toen nog onbekend.
Kinderen die zich niet gezien voelden, kregen vaak het idee dat hun gevoelens er niet toe deden. Dat kan leiden tot zelfkritiek en de neiging om vooral goed te zorgen voor anderen, terwijl je jezelf vergeet.
Hoge verwachtingen
Die strengheid voor onszelf geven we onbewust door aan onze kinderen. We verwachten veel van hen, net zoals van onszelf. Ze moeten hoge cijfers halen, constant presteren en voldoen aan allerlei normen. De maatschappij legt niet alleen vrouwen, maar ook mannen strenge regels op. Vrouwen moeten bijvoorbeeld slank en rimpelloos zijn, terwijl mannen geacht worden gevoelig en spraakzaam te zijn.
Deze hoge verwachtingen zorgen ervoor dat velen vastlopen. Het is lastig om aan al die eisen te voldoen.
Terug naar je kindkwaliteiten
Als je merkt dat het allemaal te veel wordt, adviseert Jolijn om terug te kijken naar je kindertijd. Wat maakte je toen blij? Kinderen hebben een natuurlijke lichtheid. Denk aan momenten waarop je echt genoot, zoals touwtjespringen of stampen in plassen. Probeer die energie terug te halen op een manier die nu bij je past.
Jolijn deelt een voorbeeld uit haar eigen leven. “Mijn dochter ging laatst foto’s sturen van gekke mutsen die ze paste in de stad. Dat inspireerde mij om ook eens iets spontaan te doen. Als ik mezelf wat lucht gun, ontstaat er ruimte. Ruimte om mijn minder perfecte kanten te accepteren en mezelf af en toe iets geks te permitteren.”
Volgens Jolijn helpt dit niet alleen om jezelf te accepteren, maar ook om met een lichtere houding serieus bezig te blijven.
Bron: Happinez