Trucjes om tranen te voorkomen
Hoe kun je voorkomen dat uien je aan het huilen maken, of in ieder geval de tranen verminderen? Hier zijn een paar handige tips:
Koelen of invriezen: Voordat je de uien snijdt, kun je ze in de koelkast of vriezer leggen. Hierdoor komt er minder snel gas vrij.
Afzuigkap: Zet de afzuigkap aan terwijl je de uien snijdt. Dit helpt om het zwavelgas van de ui weg te zuigen.
Maak je mes en snijplank vochtig: Probeer het gas naar ander vocht te laten gaan dan dat van je ogen. Maak bijvoorbeeld je mes en snijplank vochtig voordat je begint met snijden.
Scherp mes: Gebruik een scherp mes om de ui te snijden. Met een bot mes beschadig je de ui meer, waardoor er extra veel zwavel vrijkomt.
Adem door je mond: Adem in door je mond tijdens het snijden van uien, niet door je neus. Je neus is verbonden met je traanklieren, waardoor het gas sneller in je ogen kan komen.
Zwembril: Het ziet er misschien een beetje vreemd uit in de keuken, maar het dragen van een zwembril kan voorkomen dat het zwavelgas je ogen bereikt.
Snel snijden: Snijd de ui snel. Probeer niet langzaam te snijden, want hoe langer je erover doet, hoe meer tijd het gas heeft om in je ogen te komen.
‘Kontje’ als laatste: Snijd het ‘kontje’ van de ui als laatste. In dat deel van de ui, dichtbij de wortel, zitten de meeste stoffen die tranen veroorzaken. Het is beter om eerst de rest van de ui te snijden voordat je het ‘kontje’ losmaakt.
Met deze trucjes kun je hopelijk voorkomen dat uien je aan het huilen maken of de tranen in ieder geval verminderen tijdens het koken