In uien zitten cellen met allerlei stoffen erin. Als je een mes in een ui steekt, maak je deze cellen kapot en komt er een gas vrij. Dit gas heeft een ingewikkelde naam, namelijk syn-propaanthial-S-oxide, maar dat hoef je niet te onthouden. Het gas lijkt op traangas en dient als een soort bescherming voor de ui. Dat is een beetje onhandig, omdat wij uien graag eten.
Wanneer het gas in aanraking komt met vocht, ontstaat er een zwavelzuurverbinding. En raad eens, vocht zit in je ogen. Het gas irriteert je ogen en om het zwavelzuur weg te spoelen, beginnen je ogen te tranen. Dat is niet zo handig, want meer tranen betekenen meer zwavelzuur. Dus, wrijf niet in je ogen als je een ui hebt gesneden, want dat brengt alleen maar meer gas in contact met je ogen en veroorzaakt meer pijn.
Waarom sommige uien meer tranen veroorzaken dan andere
Er bestaan verschillende soorten uien en groenten die verwant zijn aan de ui. Sommige van deze soorten kunnen je meer aan het huilen maken dan andere. Dit komt doordat de chemische samenstelling van deze groenten varieert. Sommige uien produceren meer gas dan andere. Zoete uien hebben bijvoorbeeld minder zwavelverbindingen dan gewone uien, waardoor ze je ogen minder irriteren.
De versheid en rijpheid van de ui spelen ook een rol bij het bepalen hoeveel tranen je moet laten. Uien die minder vers of minder rijp zijn, bevatten vaak minder zwavelverbindingen en veroorzaken daarom minder irritatie. Lees op de volgende pagina de beste trucjes om dit te voorkomen.