Niemand weet precies waarom we nachtmerries hebben, maar onderzoek toont aan dat ze vaker voorkomen bij mensen met bepaalde mentale gezondheidsproblemen, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Wat zijn de meest voorkomende nachtmerries?
Nachtmerries kunnen allerlei vormen aannemen, net zoals dromen. Er zijn echter enkele thema’s die vaak terugkeren. Een studie uit 2018, gepubliceerd in het Journal of Clinical Sleep Medicine, onderzocht de meest voorkomende nachtmerriethema’s bij meer dan 1.200 deelnemers. De resultaten waren als volgt:
- 19% — de dood of letsel van geliefden
- 18% — falen of hulpeloosheid
- 18% — fysieke agressie
- 15% — ongelukken
- 14% — achtervolgd worden
- 11% — gezondheidsgerelateerde zorgen of de dood
De studie toonde ook verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen rapporteerden vaker nachtmerries over fysieke agressie en gezondheidszorgen, terwijl mannen vaker nachtmerries hadden over hulpeloosheid en ongelukken.
Een ander onderzoek van Amerisleep, uitgevoerd onder 2.000 respondenten, vond vergelijkbare resultaten. De meest gerapporteerde nachtmerries waren vallen en achtervolgd worden. Meer dan 50% van de respondenten meldde ook nachtmerries over de dood, verloren zijn en opgesloten zitten.
Er waren ook significante verschillen tussen de dromen van mannen en vrouwen, vooral met betrekking tot de dood. Meer dan 60% van de vrouwen meldde nachtmerries over het overlijden van een geliefde, vergeleken met slechts 39% van de mannen. Vrouwen hadden ook vaker nachtmerries over bezoek van een overleden familielid of vriend.
Kunnen nachtmerries waarschuwingen zijn?
Onderzoekers hebben nog veel te leren over de wetenschap van dromen, en er zijn meerdere theorieën waarom we dromen. Bijvoorbeeld, de psychodynamische theorie van dromen stelt dat dromen bestaan om onze onderbewuste verlangens te vervullen. De neurocognitieve theorie zegt dat dromen gewoon een bijproduct zijn van de natuurlijke evolutie van de hersenen.
Geen van deze theorieën wijst erop dat dromen of nachtmerries waarschuwingen zijn voor mogelijke of naderende rampen. Er is echter één ding waar nachtmerries ons mogelijk voor kunnen waarschuwen: onze fysieke en mentale gezondheid.
Onderzoek toont aan dat nachtmerries vaker voorkomen bij mensen met mentale gezondheidsproblemen. Een studie stelt dat tot 70% van de mensen met PTSS, zware depressie en andere mentale gezondheidsproblemen chronische nachtmerries ervaart. Een aandoening genaamd nachtmerriestoornis lijkt een groot percentage van de mensen met mentale gezondheidsproblemen te treffen.
Niet alleen mentale gezondheidsstoornissen kunnen een toename van nachtmerries veroorzaken. Een studie vond dat nachtmerries ook vaak worden geassocieerd met negatieve gevoelens, zorgen en de duur van de slaap. Onderzoek suggereert ook dat bepaalde gezondheidsproblemen, zoals migraine en astma, en bepaalde medicijnen een toename van nachtmerries kunnen veroorzaken.
Wanneer moet ik me zorgen maken over nachtmerries?
Onderzoekers suggereren dat ongeveer 35 tot 45% van de mensen minstens één nachtmerrie per maand ervaart, maar slechts 2 tot 8% ervaart chronische nachtmerries. Als je nachtmerries zodanig zijn toegenomen dat ze je slaapkwaliteit of humeur beïnvloeden, overweeg dan om contact op te nemen met je arts of een zorgverlener.
Hoe zien PTSS-nachtmerries eruit?
Statistieken tonen aan dat ongeveer 70% van de mensen met PTSS frequente, chronische nachtmerries ervaart. Veel van deze nachtmerries gaan over het trauma dat de PTSS veroorzaakte, zoals dromen over de traumatische gebeurtenis of het ervaren van de gedachten, gevoelens of emoties die met het evenement gepaard gingen.
Wat betekenen nachtmerries spiritueel?
Hoewel er weinig onderzoek is naar het spirituele aspect van nachtmerries, geloven sommige mensen dat nachtmerries en spiritualiteit met elkaar verbonden zijn. Sommige religies beschouwen dromen als een vorm van communicatie met een hogere macht, terwijl anderen dromen zien als een meditatieve ervaring.
Zijn nachtmerries een teken van een mentale aandoening?
Nachtmerries zijn niet altijd een teken van een onderliggende mentale aandoening. Onderzoek heeft echter aangetoond dat mensen met bepaalde mentale gezondheidsproblemen vaker nachtmerries ervaren. Als je merkt dat chronische nachtmerries je mentale gezondheid beïnvloeden, kun je overwegen om een therapeut te raadplegen.
Hoe krijg je een betere nachtrust?
Als je moeite hebt met slapen, volgen hier vijf tips voor een betere slaap:
- Meer zonlicht: Zonlicht helpt je lichaam om het slaap-waakritme te reguleren.
- Minder cafeïne: Vermijd cafeïne minimaal 6 tot 8 uur voor het slapengaan.
- Vermijd lange dutjes: Korte dutjes kunnen nuttig zijn, maar lange middagdutjes moeten vermeden worden.
- Verbeter je slaapkamer: Zorg voor een comfortabele slaapkamer met goede bedden, verlichting en temperatuur.
- Raadpleeg een arts: Als veranderingen in je slaaproutine niet helpen, bespreek dan je zorgen met een arts.
Bron: choosing therapy