Codes worden te vaak hergebruikt
Veel mensen gebruiken dezelfde cijfercode voor meerdere apps, waaronder de bankapp. Dat is niet verstandig, zegt ABN AMRO. Uit een onderzoek dat de bank liet uitvoeren door Ipsos I&O blijkt dat veel Nederlanders onvoorzichtig omgaan met hun pincode voor mobiel bankieren. Dat brengt risico’s met zich mee, vooral als die code ook wordt gebruikt voor andere apps.
Vroeger wist bijna iedereen dat je je pincode goed geheim moest houden. Maar nu we meer via onze telefoon betalen, zijn we vaak minder voorzichtig. Toch is dat juist belangrijk, want ook bij mobiel betalen kan iemand over je schouder meekijken. Dat heet ‘shouldering’, en het komt vaker voor dan je denkt. Zeker in een drukke omgeving, zoals een winkel of een feest, is het risico groter.
Veel mensen veranderen hun code zelden
Volgens de cijfers laat bijna de helft van de mensen weleens iemand meekijken bij het invoeren van hun betaalcode op de telefoon. Bij de toegangscode voor de bankapp is dat vier op de tien. Daarnaast verandert 41 procent van de Nederlanders hun bankcode zelden of nooit. Voor apps zoals Apple Pay en Google Pay ligt dat percentage zelfs op 44 procent. Slechts één op de drie mensen gebruikt een unieke code voor bankzaken.
Marco Hendriks, fraude-expert bij ABN AMRO, waarschuwt voor de gevolgen. “Als iemand jouw code ziet en daarna jouw telefoon of bankpas weet te pakken, hebben ze overal toegang toe. Ze kunnen dan niet alleen bij je bank, maar ook bijvoorbeeld bij je DigiD.” Zeker als de fraudeur ook andere gegevens van je heeft, kan dat leiden tot grote problemen. Denk aan geld overmaken, aankopen doen of zelfs identiteitsfraude.
We weten het wel, maar doen het niet
De meeste mensen zijn zich bewust van deze gevaren, blijkt uit het onderzoek. Toch kiezen velen er toch voor om dezelfde code te gebruiken. Volgens Hendriks is dat vooral uit gemak. “Het lijkt handig om één code te onthouden, maar je maakt het jezelf daarmee kwetsbaar. Juist door dat gemak ontstaan er risico’s.”
Op dagen zoals Koningsdag, wanneer het druk is en er veel betaald wordt, moet je extra opletten. Criminelen grijpen zulke momenten aan om codes te stelen. Daarom is het goed om je bewust te zijn van je gedrag en actie te ondernemen.
Tips om fraude te voorkomen
Er zijn gelukkig simpele manieren om jezelf beter te beschermen:
Gebruik nooit een bekende datum, zoals een verjaardag of trouwdag. Vermijd eenvoudige codes zoals 1111 of 1234. Kies een andere code voor je telefoon dan voor je bankapp. Verander je codes regelmatig. Zorg dat niemand mee kan kijken als je je code invoert. Deel je code nooit, ook niet als iemand zegt dat hij van de bank is. Blokkeer je bankapp direct bij verlies of diefstal van je telefoon.
Door deze tips toe te passen, verklein je de kans op fraude aanzienlijk. Het kost misschien iets meer moeite, maar het kan je uiteindelijk veel ellende besparen. Veilig omgaan met je bankzaken begint bij een goede code.
Bron: Metronieuws