Een herbruikbare drinkfles is handig en duurzaam, maar is het wel zo hygiënisch? Door dagelijks gebruik hopen bacteriën, speeksel en voedselresten zich op in de fles. Deze micro-organismen kunnen ongemerkt uitgroeien tot miljoenen. Dit brengt microbioloog Wilma Hazeleger van Wageningen University & Research duidelijk naar voren in een video van de Universiteit van Nederland.
Hoe bacteriën in een fles terechtkomen
Bacteriën zitten overal, dus ze volledig vermijden is onmogelijk. Toch kun je voorkomen dat ze zich in grote aantallen vermenigvuldigen. Vooral in een herbruikbare drinkfles gebeurt dit snel als deze niet goed wordt schoongemaakt.
Hazeleger legt uit: “Wanneer je drinkt, komt er speeksel in de fles. Daarin zitten voedingsstoffen die bacteriën helpen groeien.” Heb je net gegeten? Dan komen er ook voedselresten in je speeksel terecht. Dit geeft bacteriën nog meer voedingsstoffen om te groeien.
Daarnaast legt Hazeleger uit dat bacteriën zich ook op moeilijk bereikbare plekken in de fles kunnen vestigen. “Aan de onderkant kan een biofilm ontstaan. Dit is een plakkerig laagje bacteriën dat zich stevig hecht en lastig te verwijderen is. Soms zie je een gekleurde rand, bijvoorbeeld zwart of roze,” zegt ze.
Waarom schoonmaken belangrijk is
Als je de fles niet goed schoonmaakt, kan deze na een week miljoenen bacteriën bevatten. “In slecht schoongemaakte flessen zitten soms tussen de 10 en 100 miljoen bacteriën per milliliter,” waarschuwt Hazeleger. Hoewel dit meestal je eigen bacteriën zijn, is het belangrijk om voorzichtig te zijn.
Een herbruikbare drinkfles van iemand anders gebruiken kan risico’s met zich meebrengen. “Als iemand verkouden is of ziek, kun je dit eenvoudig via de fles overdragen,” zegt Hazeleger. Dit geldt niet alleen voor verkoudheden, maar ook voor andere ziekten die via speeksel kunnen worden verspreid.
Tips voor een schone drinkfles
Gelukkig is het vrij eenvoudig om je drinkfles hygiënisch te houden. Hazeleger adviseert om de fles dagelijks schoon te maken. “Gebruik warm water, zeep en een borstel. Zorg dat je vooral de randjes en de dop goed schoonmaakt. Daar zitten vaak de meeste bacteriën. Je mag gerust wat kracht gebruiken om de biofilm goed te verwijderen,” legt ze uit.
Daarnaast raadt ze aan om flessen met smalle openingen te vermijden. Deze zijn moeilijker schoon te maken, waardoor bacteriën zich sneller kunnen ophopen. Heb je een fles met een ingewikkeld ontwerp? Overweeg dan een reinigingsborstel speciaal voor flessen of stop de fles in de vaatwasser, als het materiaal dat toelaat.
Door deze eenvoudige stappen te volgen, houd je je drinkfles fris en veilig. Zo kun je met een gerust hart blijven genieten van je herbruikbare fles!
Bron: Metronieuws