“Mijn ouders leerden me al vroeg hoe belangrijk het is om zorgvuldig met geld om te gaan. Toen mijn ouders scheidden, was ik vijf jaar oud. Mijn moeder had het financieel zwaar en moest elk dubbeltje omdraaien. Ik herinner me dat we het niet breed hadden en ze echt goed moest plannen. Met Sinterklaas kregen mijn broer en ik wel cadeautjes, maar altijd maar één per persoon.
Nieuwe kleding was zeldzaam; ik droeg vaak kleding meerdere seizoenen. In de winter combineerde ik mijn zomerkleding met een vest. Later kreeg mijn moeder een betere baan, en dat gaf ons gezin wat meer lucht. We kregen zelfs zakgeld. Het was niet veel, maar als ik meer wilde, moest ik een klusje doen. Zo leerde ik al jong dat je voor geld moet werken.”
Hoe kijk je nu naar geld?
“Ik ben nog steeds voorzichtig met geld. Ik werk er hard voor en geef het niet zomaar uit. Vooral bij mijn kinderen let ik daarop. Ze mogen best iets hebben, maar ik koop liever iets waar ze echt blij van worden. Veel speelgoed belandt na een paar keer gebruiken in de hoek. Daarom geef ik ze vaak knutselspullen. Daarmee blijven ze creatief bezig, en het kost maar een paar euro.
Daarnaast hou ik mijn uitgaven goed in de gaten. Ik noteer wekelijks wat ik uitgeef en wat er binnenkomt. Dat doe ik in een Excelsheet. Zo hou ik overzicht en voorkom ik onverwachte verrassingen.”
Veranderingen door kinderen
“Toen ik kinderen kreeg, veranderde mijn kijk op geld. Wist je dat meisjes duurder zijn dan jongens? Meisjeskleding is vaak schattig, maar ook prijzig. Gelukkig kan ik kleding doorgeven aan mijn drie dochters. Toch zijn kinderen duur. Kinderopvang is bijvoorbeeld een enorme kostenpost. We kregen wel toeslagen, maar moesten alsnog flink bijbetalen. Luiers, voeding en andere benodigdheden tikken ook aardig aan. Wat ik vroeger kon sparen, gaat nu vaak op aan de kinderen.”
Belang van een spaarpotje
“Ik vind het cruciaal om spaargeld achter de hand te hebben. Op mijn bankrekening heb ik aparte potjes voor vakanties, de auto en onverwachte uitgaven. Ook heb ik potjes voor de kinderen, zoals voor kleding of schoolkosten. Dankzij die potjes kunnen we rekeningen in één keer betalen. Dat geeft rust.”
Maakt extra geld gelukkiger?
“Met 1000 euro per maand extra zou ik niet gelukkiger worden, maar wel meer vrijheid hebben. Ik zou betere boodschappen doen, vaker leuke dingen met mijn gezin plannen en extra aflossen op mijn hypotheek. Toch geloof ik dat te veel geld ook niet goed is. Je past je levensstijl aan, en het kan zelfs extra druk opleveren.”
“Met genoeg geld kun je beter voor jezelf en je gezin zorgen. Toch is het niet verkeerd om te weten hoe het is om met minder rond te komen. Het leert je de waarde van geld én van kleine dingen in het leven.”
Bron: Metronieuws