Steeds meer jongeren hebben moeite om een eigen woning te vinden. Ook Demi, een 20-jarige uit Hank, staat al jaren ingeschreven bij woningcorporaties maar zonder succes.
Ze besloot daarom haar eigen tiny house te bouwen, samen met haar vader, in de tuin van haar ouders. Het is een tijdelijke oplossing, maar Demi geeft aan: “Ik blijf zoeken naar een eigen huis.”
Zelf een tiny house bouwen
Demi Smits staat al ingeschreven sinds haar achttiende, maar komt nergens voor in aanmerking. Betaalbare woningen in Hank zijn schaars, en ze heeft in twee jaar tijd geen enkele bezichtiging kunnen doen.
Daarom besloot ze om haar eigen tiny house te bouwen. “Ik zag het idee voorbijkomen op Facebook,” vertelt Demi, “maar ik ben niet zo handig. Gelukkig is mijn vader dat wel.”
In mei startte de bouw van haar tiny house, maar er ging veel voorbereiding aan vooraf. Vader Bas Smits vertelt: “We wisten niet goed hoe we moesten beginnen. We hebben veel moeten uitzoeken.”
Zijn advies voor anderen die hetzelfde overwegen: “Onderzoek eerst of de locatie geschikt is.” Ze wilden eerst bouwen op een ander perceel met meer privacy, maar de gemeente keurde dat af. Daarnaast waren er op die locatie geen voorzieningen zoals water en elektriciteit.
Steun van de buren en hulp bij de bouw
Uiteindelijk bleek er genoeg ruimte te zijn tussen de oprit en het ouderlijk huis voor een tiny house. “We hebben het eerst met de buren besproken, en zij hadden er geen bezwaar tegen. Sterker nog, de buurman helpt zelfs mee met de bouw.”
Het tiny house wordt 34 vierkante meter groot en is voorzien van een airco voor zowel verwarming als koeling. Het huisje krijgt een sedumdak en openslaande deuren naar een klein terras.
Binnen is er een woonkamer met open keuken, een slaapkamer en een badkamer met apart toilet. “Alles wat ik nodig heb,” zegt Demi tevreden. “We zouden er zelfs met z’n tweeën kunnen wonen.”
Demi is zich ervan bewust dat ze geluk heeft dat haar ouders niet alleen de ruimte, maar ook de financiële middelen hebben om dit project mogelijk te maken.
“De bouwvergunning alleen al kost 1700 euro, en de prijzen van bouwmaterialen zijn flink gestegen,” vertelt Bas. Gelukkig hebben vrienden geholpen met de bouw, waardoor ze minder mankracht hoefden in te huren.
Tijdelijke oplossing voor woningnood
Het tiny house is gebouwd met een tijdelijke omgevingsvergunning, wat betekent dat Demi er de komende vijftien jaar mag wonen. Voor haar is het een tussenoplossing, want ze blijft actief zoeken naar een permanente woning.
“Ik woon hier straks goedkoop, dus ik kan doorsparen voor mijn volgende stap. Mijn ouders zijn geweldig, maar ik hoef niet de rest van mijn leven naast ze te wonen.”
Als Demi over een paar jaar haar tiny house verlaat voor een gezinswoning of appartement, kan haar zusje er misschien in. “Maar hopelijk is tegen die tijd de woningnood grotendeels opgelost,” voegt ze optimistisch toe.
Bron: Brabants Dagblad