Je hebt al weken uitgekeken naar je vakantie. Maar zodra je eindelijk vrij bent, voel je je ziek. Waarom gebeurt dit zo vaak? Verschillende oorzaken spelen hierbij een rol. Volgens Nederlandse experts is er een duidelijke verklaring.
Wat is vrijetijdsziekte?
Ziek zijn tijdens je vakantie wordt ook wel vrijetijdsziekte genoemd. Gezondheidspsycholoog Ad Vingerhoets van de Universiteit van Tilburg deed onderzoek naar deze ziekte. Hij sprak hierover met de Rijksoverheid en verscheidene media.
De klachten zijn heel divers: van vage pijnen tot extreme vermoeidheid, misselijkheid en griepachtige klachten, waaronder koorts.
Stress als belangrijke oorzaak
Een belangrijke oorzaak van vrijetijdsziekte is stress. Tijdens drukke periodes op het werk maakt ons lichaam stresshormonen aan. Hormonen zoals cortisol en adrenaline onderdrukken het immuunsysteem.
Als we eindelijk ontspannen, neemt de aanmaak van deze hormonen af. Hierdoor krijgt het immuunsysteem vrij spel. Het reageert dan op virussen en bacteriën die we eerder hebben opgelopen, maar die werden onderdrukt door de stresshormonen.
Daarnaast blijft je adrenaline door te lang hard werken hoog. Het gaat niet meer terug naar het basisniveau. Dit brengt je lichaam uit balans.
Veranderingen in routine en omgeving
Veranderingen in dagelijkse routines en omgevingsfactoren kunnen ook bijdragen aan het ziek voelen tijdens de vakantie. Tijdens vakanties zijn we vaak in nieuwe omgevingen. Deze hebben andere voedsel- en drinkgewoonten.
Dit kan leiden tot een verstoring van ons spijsverteringssysteem. Volgens het RIVM kunnen zulke veranderingen maag- en darmproblemen veroorzaken, die vaak als ziekteverschijnselen worden ervaren.
Waakzame staat en perfectionisme
Het verschijnsel dat men ziek wordt tijdens de vakantie wordt ook wel “leisure sickness” genoemd. Vingerhoets stelt dat mensen met een sterke neiging tot perfectionisme en hard werken vaker last hebben van deze klachten.
Hun lichaam blijft in een soort waakzame staat. Dit kan leiden tot fysieke klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en zelfs griepachtige symptomen wanneer ze eindelijk proberen te ontspannen.
Blootstelling aan onbekende ziekteverwekkers
Een derde factor die meespeelt, heeft te maken met onbekende ziekteverwekkers. Tijdens vakanties reizen mensen vaak naar nieuwe bestemmingen. Dit betekent dat ze kunnen worden blootgesteld aan nieuwe ziekteverwekkers waar hun lichaam niet aan gewend is.
Wat kun je doen om vrijetijdsziekte te voorkomen?
- Probeer een paar dagen voor je vakantie te ontspannen en je werkdruk te verminderen. Dit maakt de overgang soepeler.
- Houd je zoveel mogelijk aan je normale eet- en slaapgewoonten, zelfs tijdens de vakantie.
- Zorg voor goede hygiëne, vooral bij reizen naar het buitenland. Was regelmatig je handen en let op wat je eet en drinkt.
- Blijf actief. Lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen en je immuunsysteem te versterken.
Door deze tips te volgen, kun je vrijetijdsziekte hopelijk voorkomen en genieten van een gezonde vakantie.
Bron: Hartvannederland