Als je zuivelproducten zoals yoghurt en zure room koopt, zie je vaak een plastic deksel op de verpakking. Maar waarom zit dat deksel er eigenlijk op? En moet je het deksel weggooien of bewaren nadat je de verpakking hebt geopend?
Het verlengen van de houdbaarheid
Volgens microbioloog Jason Tetro heeft een plastic deksel twee functies. Ten eerste helpt het de houdbaarheid van het product te verlengen. De verpakking wordt meestal afgespoeld met stikstof voordat deze wordt afgesloten, waardoor de hoeveelheid zuurstof in de verpakking afneemt.
Het plastic deksel zorgt ervoor dat er niet nog meer zuurstof in het product komt. Dit draagt bij aan een langere houdbaarheid. Lees snel verder op de volgende pagina.
De tweede reden voor een plastic deksel is het beschermen van de inhoud van het product. Het deksel zorgt ervoor dat chemicaliën en micro-organismen minder snel het product kunnen binnendringen. Als dit wel gebeurt, kan het product bederven of ziekten veroorzaken, legt Tetro uit. Het deksel fungeert dus als een beschermende barrière.
Microbiële ecoloog Jack A. Gilbert voegt toe dat het plastic deksel ook dient als een veiligheids- en kwaliteitsmechanisme. Het vormt een barrière tussen het product en de buitenomgeving, en geeft consumenten de geruststelling dat er niet met het product is geknoeid voordat het werd gekocht.
De deksel verwijderen
Zodra je het deksel verwijdert, kan er lucht en zuurstof in het product komen, wat de groei van micro-organismen kan bevorderen, legt Tetro uit. Moet je de deksel dan bewaren nadat je het product hebt geopend? Nee, zegt Tetro, het bewaren van de deksel kan juist leiden tot een hoger risico op besmetting door voortdurend contact.
Als je ervoor kiest om de deksel eromheen te laten zitten, raadt Tetro aan om eerst je handen te wassen voordat je de deksel aanraakt.