Veel mensen zijn dol op pindakaas! De zoet-hartige en romige smaak voegt smaak toe aan alles waar je het op smeert! Het is een van de simpele geneugten van het leven, en als je het ermee eens bent, zul je blij zijn te horen dat je lichaam er net zoveel van houdt als je smaakpapillen!
Sommige mensen vermijden het eten ervan uit angst dat het veel vet bevat, maar vandaag hebben we besloten hen te overtuigen om deze beslissing te heroverwegen. In feite kan pindakaas een verrassend aantal voordelen bieden, omdat het boordevol vitamines en mineralen zit die de gezondheid kunnen verbeteren.
Hier zijn 9 redenen waarom je het in je dagelijkse dieet zou moeten opnemen:
-
Bloeddrukregulatie
Pindakaas is, naast vezels en eiwitten, ook rijk aan magnesium en kalium, en al deze stoffen kunnen je helpen om je bloeddruk onder controle te houden. Let er wel op dat je pindakaas kiest die geen toegevoegd zout bevat.
- Lager risico op diabetes
Een onderzoek uit 2002 van Harvard heeft aangetoond dat vrouwen die regelmatig noten en pindakaas consumeren een lager risico hebben op het ontwikkelen van type 2 diabetes dan degenen die dat niet doen.
Onderzoeker Rui Jiang, MD, van de Harvard School of Public Health, legde uit dat de enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten in pindakaas de stabiliteit van glucose en insuline kunnen verbeteren.
Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die minstens vijf keer per week een eetlepel pindakaas aten, een 21 procent lager risico hadden op type 2 diabetes dan degenen die dat niet deden.
-
Gewichtsverlies
Vaak vermijden mensen pindakaas omdat ze denken dat de grote hoeveelheid vet gewichtstoename zal veroorzaken. In feite is het precies het tegenovergestelde. Het kan je juist helpen om af te vallen.
Het is een geweldige bron van eiwitten, met acht gram in slechts twee eetlepels. Het bevat ook bijna twee gram vezels en twaalf gram gezonde vetten. Dit zorgt ervoor dat je je honger en late-night snacks onder controle houdt.
Bovendien zorgt het voor een zeer lage stijging van de bloedsuikerspiegel, omdat het ook zeer weinig koolhydraten bevat. Dit is geweldig voor mensen met type 2 diabetes. Ondanks deze voordelen bevat het wel veel calorieën, dus eet het niet met een soeplepel!
- Gezondheid van de hersenen
Pindakaas kan de hersenactiviteit en het geheugen stimuleren, omdat het verschillende vitamines en mineralen bevat, waaronder vitamine E, zink, magnesium en niacine. Deze vitamines helpen bij het voorkomen van de ziekte van Alzheimer en leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang.
Bovendien bevat het de bioactieve stof resveratrol, die de bloedstroom naar de hersenen met wel dertig procent kan verbeteren. Dit kan het risico op een beroerte verlagen en cognitieve vermogens verbeteren.
-
Antioxidanten
Pindakaas bevat ook veel antioxidanten, waaronder p-coumarinezuur, dat in dierstudies is gebleken artritis te verminderen. In feite bevatten pinda’s evenveel antioxidanten als veel soorten fruit.
- Lager risico op borstkanker
In een onderzoek uit 2013, waarbij negenduizend vrouwen van 1996 tot 2010 werden gevolgd, werd ontdekt dat het risico op het ontwikkelen van borstkanker bijna veertig procent lager was bij degenen die drie dagen per week pindakaas consumeerden.
Onderzoekers ontdekten zelfs dat het eten van pindakaas het risico op goedaardige borstaandoeningen bij de deelnemers verlaagde. Dr. Graham Colditz, de senior auteur van de studie, zegt dat ongeveer één op de vier vrouwen een goedaardige laesie heeft, bevestigd door een biopsie, en voegde eraan toe: “Het is heel duidelijk dat er een sterk verband is tussen de goedaardige laesie en het daaropvolgende risico op invasieve borstkanker.”
Hij legde uit dat het onduidelijk is waarom pindakaas deze effecten heeft, maar ze vermoeden dat het te maken kan hebben met het eiwitgehalte.
Los van andere voordelen zouden prepuberale en tienermeisjes pindakaas moeten consumeren, als ze er niet allergisch voor zijn. Slechts een paar eetlepels per week kan het risico op borstkanker later in het leven verlagen.
-
Spierherstel
Pindakaas bevat veel eiwitten, wat kan helpen bij het herstel van je spieren na een intensieve training. De International Society of Sports Nutrition adviseert mensen om hoogwaardige eiwitten te consumeren binnen een tijdsbestek van twee uur na een training.
-
Goed tijdens de zwangerschap
Vanwege het hoge foliumzuurgehalte helpt pindakaas het risico op neurale buisdefecten bij pasgeborenen te verminderen. Zwangere vrouwen die niet allergisch zijn voor pindakaas, moeten daarom serieus overwegen om regelmatig pindakaas te consumeren.
-
Verbeterde slaap
Pindakaas is een bron van tryptofaan, dat de niveaus van melatonine, het slaaphormoon, en serotonine, het gelukshormoon, verhoogt. Dit kan je kalmeren en helpen om goed te slapen.
Om het samen te vatten, de gezondheidsvoordelen van pindakaas zijn talrijk. Maar net als met alles in het leven, moet je het met mate consumeren. Het is ook belangrijk om merken te vermijden die veel extra ingrediënten toevoegen, zoals suiker, zout en gehydrogeneerde olie. Zoek naar natuurlijke pindakaas of “alleen pinda’s” pindakaas. Om van al zijn voordelen te profiteren, geniet je een paar eetlepels pindakaas per dag, een paar dagen per week, en geniet je van de verrijkte smaak van je gezonde recepten!