5. Waarom we kippenvel krijgen
Je kunt kippenvel tegenkomen bij dieren. We hebben dit van hen geërfd als verdedigingsmechanisme tegen de kou. Elke haar is verbonden met de huid door een kleine spier die kan worden gecontracteerd. Als dat gebeurt, staat het haar “overeind.” Hoe meer bont een dier heeft, hoe effectiever de truc is. De vacht van een dier gaat ook haren rijzen als ze zich bedreigd voelen. Daarom ziet een kat met een harige vacht en een gebogen rug er bijvoorbeeld groter uit, en dat kan handig zijn als ze een vijand moeten afschrikken.
Kippenvel kan ook voorkomen in tijden van fysieke inspanning, zelfs bij kleine activiteiten. Dit komt omdat de fysieke inspanning uw sympathieke, of instinctieve, zenuwstelsel activeert. Soms kunnen kippenvel ontstaan zonder enige reden.
6. Waarom rimpelen onze vingertoppen in het water?
De buitenste laag van de huid is bedekt met een speciale olie die de huid niet alleen hydrateert en beschermt, maar ook waterdicht maakt. Als we onze handen wassen, kunnen we gemakkelijk zien dat het water niet in de huid dringt, maar eraf glijdt. Dit komt omdat de olie werkt als een barrière die voorkomt dat de huid zich gedraagt als een spons die onmiddellijk een vloeistof opneemt. Maar als we onze vingers lang in het water laten weken, zoals bij het zwemmen of het nemen van een ontspannend bad, verdwijnt die olie. Dan kan het water gemakkelijk doordringen in de buitenste laag van de huid, en als gevolg daarvan begint het water te absorberen.
Er zijn verschillende theorieën die zouden kunnen verklaren waarom de huid rimpels krijgt als het water absorbeert, maar er is nog steeds geen duidelijke conclusie. Eén theorie zegt dat het een manier is om ons aan te passen aan de omgeving. Natte voorwerpen zijn moeilijk op te pakken en gerimpelde huid zou de taak een beetje makkelijker kunnen maken.
Lees ook: 5 Manieren om de kwaliteit van je drinkwater te controleren