Het huren van een appartement in Nederland gaat vaak gepaard met een huurcontract en bepaalde voorwaarden die de verhuurder stelt. Maar niet alles wat een verhuurder vraagt, is wettelijk toegestaan. Sommige eisen gaan in tegen de huurwetgeving en mogen simpelweg niet worden gesteld. Hier zijn zes dingen die verhuurders niet kunnen eisen bij het overdragen van een appartement.
1. Een buitensporig hoge waarborgsom
Een verhuurder mag een waarborgsom vragen, maar deze moet redelijk zijn. In Nederland is het gangbaar dat een borg gelijkstaat aan één of twee maanden kale huur. Als een verhuurder een veel hogere borg vraagt, bijvoorbeeld drie of vier maanden, is dat in veel gevallen niet toegestaan. Je kunt dan bezwaar maken en eventueel juridische stappen ondernemen.
2. Verplichte bemiddelingskosten
Sommige verhuurders of makelaars proberen huurders administratie- of bemiddelingskosten in rekening te brengen. Dit is in veel gevallen niet toegestaan. Als een verhuurder de woning zelf aanbiedt (dus zonder tussenkomst van een onafhankelijke bemiddelaar), mogen er geen extra kosten in rekening worden gebracht naast de huur en borg. Dit geldt ook voor onduidelijke “contractkosten” of “inschrijvingskosten.”
3. Onredelijke verbouwingen voor teruggave van de borg
Bij het verlaten van een appartement mag een verhuurder niet eisen dat je veranderingen aanbrengt die je zelf niet hebt doorgevoerd. Je hoeft de woning alleen op te leveren in de staat waarin je deze gehuurd hebt, met normale slijtage en gebruiksschade inbegrepen. Een verhuurder kan dus niet vragen om bijvoorbeeld nieuw schilderwerk of vloerbedekking als dit niet jouw verantwoordelijkheid was.
4. Verplichte inschrijving op een bepaald adres
Je hebt als huurder het recht om je in te schrijven op het adres waar je daadwerkelijk woont. Een verhuurder mag niet eisen dat je ergens anders ingeschreven blijft, bijvoorbeeld op een ouderlijk adres of een fictief adres, om bepaalde regels te omzeilen. Dit is niet alleen verboden, maar kan ook gevolgen hebben voor gemeentelijke belastingen en uitkeringen.
5. Onredelijk vroeg vertrek bij einde huurcontract
Als je huurcontract afloopt, heb je recht op de volledige huurperiode. Een verhuurder mag niet eisen dat je het appartement eerder verlaat dan de overeengekomen einddatum. Daarnaast moet een verhuurder zich aan de wettelijke opzegtermijnen houden als hij het huurcontract wil beëindigen.
6. Verplichte overname van meubels of andere spullen
Sommige verhuurders of vertrekkende huurders proberen nieuwe huurders te dwingen om meubels, gordijnen of apparatuur over te nemen. Dit mag niet verplicht worden gesteld. Een huurder heeft altijd de keuze om dit wel of niet te doen. Als een verhuurder dit als voorwaarde stelt voor het huren van de woning, kun je dit aanvechten.
Wat kun je doen als een verhuurder deze eisen stelt?
Als je merkt dat een verhuurder dingen eist die niet mogen, kun je hiertegen in verweer gaan. Je kunt:
- Navragen bij de Huurcommissie of de eis terecht is.
- Juridisch advies inwinnen via het Juridisch Loket of een huurrechtadvocaat.
- Een klacht indienen bij de gemeente als er sprake is van misbruik.
Weet je rechten en laat je niet zomaar dwingen om onterechte voorwaarden te accepteren!