Honing staat bekend om zijn bijna oneindige houdbaarheid, maar soms wordt het zo hard dat je het bijna niet meer kunt gebruiken. Wat betekent dit voor de kwaliteit van de honing, en wat kun je doen om het weer vloeibaar te maken? Deze vragen stelde Radar aan imker Ruud Korteling van Imkerij de Walhut in Eindhoven.
Waarom honing soms hard wordt
Honing kan jaren goed blijven, maar het is niet ongewoon dat het na verloop van tijd hard wordt. Dit proces, bekend als kristallisatie, heeft niets te maken met de versheid of kwaliteit van de honing.
Korteling legt uit: “Dit gebeurt door het fructose- en glucosegehalte in de honing, dat kan verschillen per soort en ook per seizoen, afhankelijk van de bloeiende planten.”
Dit jaar is de honing anders dan vorig jaar, vanwege het weersverschil. “We hadden een kouder voorjaar, wat invloed heeft op hoe en wanneer planten bloeien. Het hard worden is een natuurlijk proces.”
De invloed van de herkomst van honing
De snelheid waarmee honing hard wordt, kan ook afhangen van waar het vandaan komt. “Honing uit niet-Europese landen zoals Mexico, Argentinië, India en China wordt vaak wat warmer verwerkt en is meestal een mengsel van verschillende soorten,” zegt Korteling.
Deze blends zorgen ervoor dat de kleur en smaak van de honing constant blijven.
Heeft hard worden te maken met kwaliteit?
Of honing hard wordt of niet, zegt dus niets over de kwaliteit ervan. Het is afhankelijk van de soort honing:
- Balsemien- en acaciahoning: Deze soorten kristalliseren langzamer.
- Koolzaadhoning: Staat erom bekend snel te kristalliseren, soms al binnen twee weken.
- Crèmehoning: Deze pasta ontstaat door koolzaadhoning te roeren tot het fijnkorrelig wordt.
Hoe krijg je harde honing weer vloeibaar?
Om harde honing weer vloeibaar te maken, kun je het beste voorzichtig verwarmen tot maximaal 40 graden. Korteling adviseert: “Ik verwarm het in de oven op de laagste stand of in een warmhoudkast.
Je kunt het ook in een pannetje water op laag vuur verwarmen, maar laat het niet koken.” Een simpele methode is om de pot honing op de verwarming of in de zon te zetten.
Gebruik geen magnetron
Een belangrijke tip van Korteling is om nooit een magnetron te gebruiken voor het verwarmen van honing. “In de magnetron wordt de honing van binnenuit verwarmd, wat de moleculen kan beschadigen en veel vitamines, mineralen en enzymen doet verliezen.”
De beste bewaartips voor honing
Honing bewaar je het best op kamertemperatuur, in een gesloten pot en op een donkere plek, zoals een keukenkastje of voorraadkast. “Zet het zeker niet in de koelkast,” benadrukt Korteling. Tot slot moedigt de imker aan om ook honing te kopen bij lokale imkers.
“Zo ondersteunen we de lokale bijenteelt, wat essentieel is voor de bestuiving van veel planten en dus voor onze voedselvoorziening.”
Bron: Radar