Oostenrijk. Daar kennen ze al bijna 20 jaar de zogenaamde ‘Immissionsgesetz-Luft’. Dat wordt afgekort als IG-L. Deze maatregel zorgt ervoor dat op sommige snelwegen de maximumsnelheid omlaag gaat. Niet om de verkeersveiligheid, maar om de luchtkwaliteit te verbeteren. Op sommige trajecten geldt daarom altijd 100 km/u. Op andere stukken gaat de snelheid alleen omlaag als de lucht te vervuild is.
Uitzondering voor elektrische auto’s
Sinds 2019 geldt er een bijzondere regel voor bestuurders van elektrische en waterstofauto’s. Als je met zo’n auto rijdt, mag je onder bepaalde voorwaarden harder rijden. Staat er op een verkeersbord 100 km/u met daaronder ‘IG-L’? Dan mag je met een elektrische auto gewoon 130 km/u rijden. De reden? Deze auto’s stoten lokaal geen uitlaatgassen uit. De lucht wordt dus niet slechter door hun aanwezigheid.
Overigens: wie elektrisch rijdt, weet dat 130 km/u niet ideaal is. Je batterij raakt dan razendsnel leeg. Dus veel mensen kiezen er toch voor om langzamer te rijden. Maar het idee achter de regel is dus: geen uitstoot, dus geen beperking.
IG-L verdwijnt in sommige gebieden
In de deelstaat Stiermarken verdwijnt de IG-L nu helemaal. Daar mogen alle auto’s weer standaard 130 km/u rijden. Het gaat om de A2 richting Hongarije en delen van de A9. Op deze snelwegen werd sinds 2006 de snelheid verlaagd naar 100 km/u. In totaal ging het om 94 kilometer aan snelweg.
Binnenkort wordt dit aangepast en mag iedereen daar weer sneller rijden. In andere delen van Oostenrijk blijft de IG-L voorlopig nog gelden. Dat betekent dus dat het verschil in snelheden blijft tussen benzine- en elektrische auto’s.
Wat opvallend is: de reden voor het opheffen van IG-L. Volgens de overheid is de luchtkwaliteit op die stukken snelweg inmiddels goed. Critici vinden dit een vreemde reden. Zij vergelijken het met het opheffen van het rookverbod in cafés omdat het daar nu fris ruikt. Hun punt: misschien werkt de maatregel juist goed, en moet je hem daarom behouden. Oftewel: waarom stoppen met iets dat blijkbaar wél resultaat oplevert?
Bron: TopGear