Over het algemeen is het belangrijk om kookplaten, of ze nu van keramiek of gietijzer zijn, altijd direct na gebruik schoon te maken. Dit kan uitstekend met standaard schoonmaakmiddelen en een spons of doek. Zorg er wel voor dat de kookplaat voldoende is afgekoeld om brandwonden te voorkomen!
Als je om wat voor reden dan ook de kookplaten niet direct hebt kunnen schoonmaken, volgen hier enkele huismiddeltjes die je kunnen helpen bij het onderhouden van je keramische kookplaat.
- Citroensap Voor lichte vervuiling, zoals water- of kalkvlekken, volstaat eenvoudig citroensap. Doe wat sap op een doek en veeg over de vlekken zoals je normaal zou doen. Laat het sap ongeveer 10 minuten intrekken, veeg het daarna na met wat vers water en droog het af met een droge doek. Als je geen citroensap bij de hand hebt, werkt glasreiniger ook prima.
- Bakpoeder Voor hardnekkigere vlekken, zoals aangebrande resten, is bakpoeder uitstekend geschikt. Je hebt een halve verpakking bakpoeder en een eetlepel water nodig. Wrijf de ontstane pasta op de vlekken en laat het ongeveer 60-90 minuten intrekken. De ingedroogde vlekken veeg je eenvoudig weg met een droge doek. Veeg daarna nog eens over met een vochtige doek en droog het na.
- Tandpasta Als er al krassen op het keramische oppervlak zijn ontstaan, kan tandpasta helpen. De microdeeltjes in de tandpasta maken de randen van de krassen glad, waardoor ze optisch verdwijnen. Een kleine hoeveelheid tandpasta uitwrijven op de bekraste gebieden met een doek volstaat, waarna je het droogwrijft met de achterkant van de doek.
- Schoonmaaksteen en Azijn of Soda Dan de eerder genoemde metalen strepen. Deze kun je goed verwijderen met een schoonmaaksteen en azijn of was-soda. De zuurgraad in azijn lost na een tijdje de metalen vervuiling op, waardoor het eenvoudiger wordt om de strepen te verwijderen. Gebruik je liever was-soda, strooi dan een kleine hoeveelheid op de vlekken en laat het ongeveer 20 minuten inwerken. De rest van de vervuiling veeg je daarna weg met een doek. Wees voorzichtig met schoonmaakstenen, want deze kunnen krassen veroorzaken. Geschikte schoonmaakstenen vind je vooral in drogisterijen.
Als alle huismiddeltjes om onbekende redenen falen bij de verzorging van je keramische kookplaat, rest je alleen nog een chemisch reinigingsmiddel. Deze vind je in elke supermarkt of drogisterij. Maar voordat het zover is, hier nog een paar handige tips om metalen strepen te voorkomen:
- Schuif je kookpotten en pannen nooit over het kookveld. Dit voorkomt niet alleen vlekken, maar beschermt ook tegen krassen.
- Weersta de verleiding om je kookpotten (en zeker pannen) in de vaatwasser te wassen! Tijdens het wasproces wordt slijtage van de legering van de kookpotten bevorderd; dit kan tijdens het koken gemakkelijker op het kookveld terechtkomen.
- Vermijd te hoge, langdurige kooktemperaturen. Draai de temperatuur liever een keer hoog op en kook vervolgens op een lagere temperatuur verder. Ook te hoge temperaturen bevorderen de slijtage van de metalen legeringen in het kookgerei.
Met deze handige tips houd je niet alleen je kookveld schoon en vrij van krassen, maar beleef je ook meer plezier aan het koken!
Tip: Geniale Tricks