In Nederland mag iedereen het hele jaar door de vlag uithangen. Of je nu burger, bedrijf of organisatie bent, het mag altijd. Toch is het leuk om het officiële vlagprotocol te volgen, zeker op belangrijke dagen zoals 4 en 5 mei.
Tijdens Koningsdag zie je overal de Nederlandse vlag wapperen, bij overheidsgebouwen én bij mensen thuis. Soms blijft de vlag de dag erna nog hangen, maar eigenlijk is dat niet de bedoeling. Daarom leggen we uit wat de regels zijn voor 4 en 5 mei. We nemen meteen ook even Koningsdag 2026 mee.
De regels rond het uithangen van de vlag
In Nederland zijn geen harde wetten over vlaggebruik voor gewone burgers. Alleen voor Rijksgebouwen zijn er officiële regels. Als burger, bedrijf of organisatie mag je dus elke dag de vlag uithangen. Toch zijn er richtlijnen die veel mensen volgen. Deze staan in de zogenaamde vlaginstructie en geven aan wat de gewoonten zijn.
Op 4 mei hangen we de vlag halfstok als teken van respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt iedereen om dat de hele dag te doen, van zonsopgang tot zonsondergang. Je gebruikt dan de Nederlandse driekleur zonder wimpel.
Op 5 mei, Bevrijdingsdag, mag de vlag weer helemaal in top hangen. Ook deze keer zonder wimpel. Je mag de vlag de hele dag laten hangen. Wil je de vlag ook ’s nachts laten hangen? Zorg dan dat hij goed verlicht is, zodat de kleuren zichtbaar blijven. Het is toegestaan om de Nederlandse vlag te combineren met bijvoorbeeld een provincievlag of een vlag van een land dat hielp bij de bevrijding.
Ook vlaggen op 15 augustus en Koningsdag
Op 15 augustus herdenken we het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Daarom wordt op deze dag ook uitgebreid gevlagd. De Nederlandse driekleur hangt dan, zonder wimpel, de hele dag in top. Lokale overheden krijgen het advies om mee te doen.
Particulieren mogen natuurlijk ook hun vlag uithangen. Valt 15 augustus op een zondag? Dan wordt er gevlagd op de eerstvolgende maandag.
Tijdens Koningsdag mag de vlag ook uit, maar dan mét wimpel. Dat geldt niet alleen op 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander, maar ook op de verjaardagen van koningin Máxima (17 mei), prinses Beatrix (31 januari) en kroonprinses Amalia (7 december).
Bron: Libelle