Koelkasten zijn van onschatbare waarde in onze keukens. Ze beschermen ons voedsel en houden het fris, zodat we het langer kunnen bewaren. De koele temperatuur in de koelkast vertraagt de groei van bacteriën op ons eten. Maar er schuilen ook gezondheidsrisico’s in dit handige apparaat.
Bacteriën vinden hun weg
Denk even na over de hoeveelheid voedsel die dagelijks in en uit de koelkast gaat. We openen en sluiten de koelkast ook herhaaldelijk gedurende de dag. Dit creëert allemaal kansen voor bacteriën van buitenaf om zich te nestelen in onze koelkasten. Er zijn specifieke plekken in de koelkast die aanzienlijk smeriger zijn dan we ons realiseren, en we vergeten ze vaak schoon te maken. Een van de meest voor de hand liggende is het handvat van de koelkast. Dit wordt meerdere keren per dag aangeraakt, soms met vuile handen, wat resulteert in een overdracht van talloze bacteriën. Maar het verrassende is dat er nog een smerigere plek in de koelkast is. Benieuwd? Lees het op de volgende pagina.