Migraine
Een apart geval is migraine, want de lichtpuntjes die je dan ziet, komen niet vanuit je netvlies maar vanuit je hersenen. Bij een aanval van migraine kun je lichteffecten zien die langzaam groter worden en allerlei kleuren kunnen hebben. Vaak zie je dit met beide ogen tegelijk en kan het tot een half uur duren. Migraine verschilt van persoon tot persoon. Je kunt je ziek voelen tijdens of na het zien van deze lichtpuntjes. Sommige mensen hebben daarna last van hevige hoofdpijn en misselijkheid. Als je veel last hebt van migraine en het belemmert je dagelijks leven, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Die kan medicijnen voorschrijven of je doorverwijzen naar een specialist.
Snel bewegen
Snel bukken en opstaan kan ervoor zorgen dat je even lichtpuntjes ziet. Dit gebeurt omdat je netvlies heel snel geprikkeld wordt door de plotselinge beweging. Dit is normaal en komt bijna bij iedereen wel eens voor. Het is niet nodig om voor dit soort lichtpuntjes naar de huisarts te gaan, tenzij je andere klachten hebt.
Mouches volantes
Mouches volantes, ofwel ‘vliegende vliegjes’, is een term voor als je zwarte stipjes of lijntjes ziet zweven in je zicht. Dit komt vaak door veroudering en hoewel het vervelend kan zijn, is het meestal onschadelijk. Na een tijdje raak je eraan gewend en wordt het minder storend. Als de klachten erger worden of als je ook lichtflitsen ziet, is het slim om even langs de huisarts te gaan.
Visuele vermoeidheid
Lang naar een scherm kijken of intensief lezen kan je ogen moe maken. Dit kan leiden tot het zien van lichtpuntjes en vlekjes, ook wel visuele vermoeidheid genoemd. Andere oorzaken kunnen zijn: niet genoeg slaap, droge lucht en allergieën. Deze lichtpuntjes verplaatsen zich, in tegenstelling tot de vaste lichtpuntjes die bij oogaandoeningen voorkomen. Als je denkt dat de lichtpuntjes door vermoeidheid komen, hoef je niet direct naar de dokter. Probeer de oorzaak aan te pakken en als dat niet lukt, zoek dan de juiste hulp.
Glasvocht- of netvliesloslating
Als je vlekken ziet samen met flitsen, kan dit wijzen op glasvocht- of netvliesloslating. Dit gebeurt als het glasvocht krimpt en loskomt van het netvlies, wat vaak een normaal verschijnsel is bij veroudering. Bij netvliesloslating moet je binnen 24 uur contact opnemen met de dokter, vooral als je vlekjes en flitsen ziet die snel erger worden.
Glasvochtbloeding
Bloed in het glasvocht van je oog kan zorgen voor het zien van puntjes en slierten. Dit gebeurt meestal door beschadiging van het netvlies door bijvoorbeeld diabetes. Neem direct contact op met je dokter als je deze symptomen ervaart, zeker als je diabetes hebt.
Oogontsteking
Een ontsteking in het oog kan leiden tot het zien van bewegende vlekjes en wazig of verminderd zicht. Dit kan gepaard gaan met pijn en gevoeligheid voor licht. Als je vermoedt dat je een oogontsteking hebt, is het slim om je huisarts te raadplegen voor de juiste behandeling.
Bron: Gezondheidsnet