Als je terugkomt van vakantie wil je natuurlijk thuiskomen in een fris ruikend huis. Toch gebeurt het vaak dat mensen een nare rioollucht ruiken als ze de deur opendoen. Dat komt meestal door de gootsteen. Tijdens je vakantie wordt die namelijk niet gebruikt, en dan kan het water in de afvoer verdampen. Daardoor krijg je vieze luchtjes. Gelukkig is er een simpele oplossing. Met een glas water en een beetje voorbereiding kun je die stank makkelijk voorkomen.
Waarom je gootsteen begint te stinken
Thuis gebruik je je gootsteen dagelijks. Je spoelt er water doorheen, waardoor de leidingen schoon blijven. In die leidingen zit een sifon. Dat is dat gekronkelde buisje onder je gootsteen, ook wel bekend als de zwanenhals. In die bocht blijft altijd een beetje water staan. Dat water zorgt ervoor dat er geen nare luchtjes uit het riool omhoog komen. Maar als je op vakantie gaat en de kraan niet gebruikt, verdampt dat water langzaam. Dan werkt de afsluiting niet meer, en kan de lucht vanuit het riool je keuken of badkamer binnenkomen.
Voorkom vieze geurtjes vóór je weggaat
Wil je nare luchtjes vermijden? Dan kun je voor je vertrek een paar simpele dingen doen. Allereerst is het slim om een zeefje op het afvoerputje te leggen. Dat voorkomt dat etensresten of ander afval in de gootsteen verdwijnen. Die resten kunnen zich namelijk ophopen in de leidingen of sifon en gaan rotten. Hoe minder afval in je afvoer komt, hoe kleiner de kans op vieze geurtjes.
Ruik je al iets voordat je op vakantie gaat? Dan is het verstandig om je sifon schoon te maken. Zet een emmer onder de gootsteen, draai het bochtje los en maak het goed schoon. Zit er niks opvallends in of valt de geur mee, dan is een goede doorspoelbeurt met heet water en een paar lepels soda ook al genoeg. Zo verwijder je vet en vuil en geef je geurtjes minder kans om zich te ontwikkelen.
De simpele truc met een glas water
Er is een handige tip die echt helpt tegen verdamping: de glas-water-truc. Wat je doet: leg een servet of dubbel stuk keukenpapier over het afvoerputje. Zet daar een vol glas water bovenop. Zo druk je het papier goed aan en wordt verdamping van het water in de sifon vertraagd. Daardoor blijft het laagje water in de sifon langer intact. Dat betekent dat het riool afgesloten blijft en je geen stank in huis krijgt.
Je kunt dit niet alleen in de keuken doen, maar ook in de badkamer en bij andere wastafels of fonteintjes in huis. Denk bijvoorbeeld aan het fonteintje op het toilet, de wasbak in de logeerkamer of de bijkeuken.
Wat te doen bij thuiskomst
Na een paar weken weg is het ook slim om je waterleidingen even goed door te spoelen. Het water dat stil heeft gestaan in je leidingen is namelijk niet meer vers. Waterbedrijf PWN raadt aan om dit direct na thuiskomst te doen. Begin met het doortrekken van je toiletten. Daarna laat je de kraan het dichtst bij de watermeter even lopen. Vervolgens spoel je de andere kranen door: in de keuken, de badkamer, de douche en het bad. Vergeet ook de buitenkraan en tuinslang niet.
Je hoeft dit water natuurlijk niet zomaar weg te gooien. Vang het op in een emmer of gieter. Je kunt het prima gebruiken voor de tuin of om schoon te maken. Zo verspil je geen water én heb je weer fris kraanwater in huis om te drinken of je tanden mee te poetsen.
Zorgeloos op vakantie én fris thuiskomen
Niemand wil na een heerlijke vakantie thuiskomen in een huis dat stinkt. Gelukkig kun je met een paar eenvoudige stappen die vieze luchtjes makkelijk voorkomen. Maak je sifon schoon als dat nodig is, spoel je gootsteen door met soda en heet water, en gebruik de glas-water-truc.
Vergeet ook bij thuiskomst niet om alle kranen even goed door te spoelen. Het kost maar een paar minuten, maar het zorgt ervoor dat je thuiskomt in een fris en schoon huis. Zo blijft je vakantiegevoel nóg iets langer hangen.
Bron: Libelle