De spaarrente in Nederland is lager dan in veel andere Europese landen. Uit onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat sparen in het buitenland duizenden euro’s extra rendement kan opleveren. Toch stappen Nederlanders niet snel over van bank, vooral oudere spaarders blijven hun bank trouw. Jongeren zijn daarentegen sneller geneigd om hun spaargeld bij een buitenlandse bank onder te brengen, zeker als de rente daar hoger ligt.
Uit eerder onderzoek van Radar bleek al dat de Nederlandse spaarrente achterblijft door de beperkte concurrentie. De drie grootste banken – ING, Rabobank en ABN Amro – domineren de markt en hebben weinig reden om hun rente te verhogen. Volgens Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), maken de banken simpelweg gebruik van de situatie. “Ze doen niets wat verboden is, maar de concurrentie is nu eenmaal beperkt,” legt hij uit.
Hoger rendement bij Europese banken
Vergelijkingssite Overstappen.nl berekende dat Nederlandse spaarders tot wel 8047 euro extra rendement in tien jaar kunnen behalen door hun spaargeld onder te brengen bij een Europese bank.
In Nederland bieden de grote banken momenteel een maximale spaarrente van 1,50 procent, terwijl de rente bij sommige Europese banken 2,75 procent kan bedragen. Dit lijkt misschien een klein verschil, maar op de lange termijn heeft dit een grote impact op het eindkapitaal.
Spaarexpert Jules Winckers benadrukt dat een hogere rente na verloop van tijd flink kan oplopen. Zo toont een analyse van zeven verschillende spaarscenario’s aan dat sparen in het buitenland in alle gevallen een hoger eindbedrag oplevert.
Een voorbeeld:
- Startkapitaal van 25.000 euro + maandelijkse inleg van 500 euro
- Na 10 jaar in Nederland: 93.750 euro
- Na 10 jaar in Europa: 101.797 euro (+8047 euro)
Zelfs zonder startkapitaal, maar met een maandelijkse inleg van 200 euro, kan een spaarder na tien jaar 1707 euro extra verdienen door te kiezen voor een Europese bank.
Mogelijke nadelen van sparen over de grens
Hoewel sparen in het buitenland financieel aantrekkelijk kan zijn, zitten er ook nadelen aan. Zo waarschuwde onderzoeksbureau Money View dat geld opnemen van een buitenlandse spaarrekening niet altijd kosteloos is.
Bij Nederlandse banken kun je bij onvoorziene omstandigheden, zoals overlijden, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, vaak kosteloos geld opnemen van een depositorekening. Bij sommige buitenlandse banken is dat niet mogelijk of krijg je alleen je inleg terug, zonder de opgebouwde rente.
Binnen de Europese Unie is spaargeld tot 100.000 euro per persoon per bank beschermd door het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat spaarders in principe veilig zitten, ook als de bank failliet zou gaan.
Wil je sparen in het buitenland? Dan is het verstandig om je goed te verdiepen in de voorwaarden en mogelijke risico’s. Zo kun je optimaal profiteren van een hogere rente, zonder onverwachte verrassingen.
Bron: Metro