De kans is groot dat er in de toekomst een verbod komt op vochtige doekjes die gebruikt worden voor schoonmaak of verzorging. Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat, PVV) wil dit bespreken in Brussel. Veel van deze wegwerpdoekjes bevatten plastic deeltjes en zorgen voor verstoppingen in het riool. Daarnaast dragen ze bij aan de vervuiling van het milieu. Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar die minder schadelijk zijn voor de natuur, al zijn deze vaak iets duurder.
Problemen door vochtige doekjes
De laatste jaren zijn vochtige doekjes steeds populairder geworden. Mensen gebruiken ze bijvoorbeeld om hun keuken of toilet schoon te maken, maar ook voor persoonlijke verzorging, zoals bij het verschonen van baby’s of het reinigen van handen en gezicht. Het gemak van deze doekjes maakt ze aantrekkelijk, maar het grote nadeel is dat ze niet vanzelf afbreken.
Veel mensen spoelen de doekjes door het toilet, maar dat zorgt voor grote problemen. De doekjes lossen niet op in water, zoals toiletpapier dat wel doet. Hierdoor kunnen ze samenklonteren en rioolbuizen en pompen verstoppen. Dit leidt tot verstoppingen en dure reparaties. Daarnaast bevatten veel van deze doekjes plastic, wat ervoor zorgt dat er microplastics in het water terechtkomen. Deze kleine plastic deeltjes zijn schadelijk voor het milieu en kunnen uiteindelijk in de voedselketen belanden.
Hoge kosten voor de samenleving
Naast de schade aan het milieu en de problemen met het riool, zorgen vochtige doekjes ook voor hoge kosten. Onderzoek laat zien dat de schade door vochtige doekjes de samenleving jaarlijks tussen de 22 en 26 miljoen euro kost. Dit komt onder andere door de extra onderhoudskosten voor het riool en waterzuiveringsinstallaties die de microplastics uit het water moeten filteren.
Het probleem beperkt zich niet alleen tot Nederland. In veel Europese landen wordt het rioolstelsel zwaar belast door het verkeerd weggooien van vochtige doekjes. Steden en gemeenten moeten veel geld investeren om deze problemen op te lossen. Dit betekent uiteindelijk hogere kosten voor burgers, bijvoorbeeld in de vorm van hogere watertarieven of extra gemeentelijke belastingen.
Alternatieven voor vochtige doekjes
Gelukkig bestaan er alternatieven voor vochtige doekjes met plastic. Er zijn bijvoorbeeld biologisch afbreekbare doekjes die geen schade aan het milieu veroorzaken. Deze zijn gemaakt van natuurlijke vezels en breken vanzelf af wanneer ze in water terechtkomen. Ook zijn er herbruikbare schoonmaakdoekjes die eenvoudig gewassen kunnen worden en daardoor duurzamer zijn.
Het nadeel van deze milieuvriendelijke opties is dat ze vaak duurder zijn dan de traditionele vochtige doekjes. Toch stappen steeds meer fabrikanten over op plasticvrije doekjes, omdat de vraag naar duurzame producten groeit. Consumenten worden zich steeds bewuster van de milieuproblemen en kiezen vaker voor een verantwoorde optie.
Nieuwe EU-regels in de maak
Binnenkort wordt in de Europese Unie opnieuw gekeken naar de regels over wegwerpplastic. Dit is voor staatssecretaris Jansen een goed moment om voor een verbod op vochtige doekjes met plastic te pleiten. Hij wil dat deze doekjes worden opgenomen in de nieuwe regels over plastic afval, zodat ze in de toekomst niet meer verkocht mogen worden.
De Europese SUP-richtlijn (Single-Use Plastics) heeft als doel om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen en het milieu te beschermen. Als vochtige doekjes met plastic hieraan worden toegevoegd, betekent dat dat fabrikanten verplicht worden om over te stappen op duurzamere materialen. Dit kan een grote stap zijn in de strijd tegen plasticvervuiling en de bescherming van waterwegen en natuur.
Consumenten kunnen zelf ook een verschil maken door bewust te kiezen voor milieuvriendelijke alternatieven en vochtige doekjes niet door het toilet te spoelen. Zo kunnen we samen zorgen voor een schoner milieu en minder kosten door verstoppingen en plasticvervuiling.