Steeds vaker worden valse eurobiljetten ontdekt en ingenomen. In het afgelopen jaar werden meer dan 24.000 vervalste biljetten onderschept. Dat is een stijging van maar liefst 40% ten opzichte van het jaar ervoor.
Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is deze toename vooral te wijten aan een aantal fraudezaken waarbij grote hoeveelheden nepgeld van lage kwaliteit in omloop zijn gebracht. Toch is de kans dat je zelf een vals biljet ontvangt nog steeds klein, aldus DNB.
Het 200 eurobiljet is favoriet bij vervalsers
Opvallend genoeg was het 200 eurobiljet in Nederland het meest nagemaakte biljet. Dit briefje was goed voor 36,6% van alle vervalsingen. Dat is bijzonder, want de afgelopen tien jaar was juist het 50 eurobiljet het vaakst vervalst.
Kleinere briefjes, zoals die van 5 euro, en het zeldzame 500 eurobiljet worden bijna nooit nagemaakt. Slechts 0,6 tot 0,8% van de gevonden valse biljetten bestond uit deze coupures.
Hoe herken je een vals biljet?
Hoewel wereldwijd 554.000 valse eurobiljetten uit de roulatie zijn gehaald, is de kans dat je ermee te maken krijgt klein. In totaal zijn er namelijk zo’n 30 miljard echte eurobiljetten in omloop. Toch is het verstandig om alert te blijven.
DNB raadt aan om bij twijfel een biljet niet aan te nemen. Maar hoe controleer je of een biljet echt is? Hier zijn enkele eenvoudige tips:
- Houd het biljet tegen het licht. Je zou het watermerk (links), de veiligheidsdraad (links van het midden) en het portretraam (rechts) moeten zien.
- Voel het papier. Op de linker- en rechterkant van het biljet zitten diagonale streepjes met voelbaar reliëf.
- Kantel het biljet. In de zilveren band verschijnt een portret van Europa in een doorzichtig venster.
Als je twijfelt over de echtheid van een biljet, kun je het laten onderzoeken bij De Nederlandsche Bank. Dit kan op locatie of door het op te sturen. Daarnaast is er de gratis Check-je-biljet-app waarmee je snel kunt controleren of een briefje echt of vals is.
Bron: Metro