Uitleg over het rode stipje
Gelukkig is er geen reden tot zorg: het ei is niet bevrucht en het rode stipje, ook wel een ‘blood spot’ genoemd, is niet schadelijk. Eieren die duidelijk bloedvlekken of tekenen van embryo’s vertonen, worden eruit gefilterd tijdens de inspectie bij het eierpakstation. Deze kleine bloedvlekjes zijn echter moeilijker te zien, vooral bij bruine eieren, waardoor ze vaker in deze eieren voorkomen. Het rode stipje is eigenlijk een bloedklonter van de kip, afkomstig uit de eierstok of de eileider. Dit gebeurt wanneer een bloedvat barst terwijl het ei gevormd wordt. Afhankelijk van waar het bloedklonter zich bevindt, kan het in de dooier of het eiwit terechtkomen, wat iets zegt over de locatie van de bloeding bij de kip.
Genieten van je ei zonder zorgen
Soms kan ook een stukje weefsel van de eileider in het ei terechtkomen, wat nog zeldzamer is en ‘meat spot’ genoemd wordt. Deze vleesvlekjes vind je alleen in het eiwit. Hoewel het misschien niet aantrekkelijk klinkt, is ook dit volkomen veilig om te eten. In beide gevallen is er geen sprake van bevruchting, en het ei is prima eetbaar. Dus zelfs als je een rood vlekje in je ei tegenkomt, hoef je je geen zorgen te maken en kun je je ei gerust eten. Toch kiezen veel mensen ervoor om het bloedklontertje uit het ei te verwijderen voordat ze het opeten.
Bron: KRO-NCRV