Hoewel de zomer nog ver weg lijkt, zijn veel Nederlanders al volop bezig met het plannen van hun zomervakantie. Waar gaan we naartoe? Hoe lang blijven we? Maar vooral: wat gaat het allemaal kosten?
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vakanties niet goedkoop zijn, maar dat Nederlanders er toch graag geld aan uitgeven.
Wat kost een zomervakantie gemiddeld?
Volgens het CBS gingen Nederlanders in 2023 gemiddeld 2,5 keer per jaar op vakantie. Hier werd gemiddeld 1.539 euro per jaar aan uitgegeven. Dit bedrag is verdeeld over meerdere reizen, maar wanneer we specifiek naar de zomervakantie kijken, komt het gemiddelde uit op 608 euro per persoon per trip.
Voor een gezin van vier personen (twee ouders en twee kinderen) betekent dat al snel een kostenpost van 2.432 euro per vakantie. En dan hebben we het nog niet eens over extra uitgaven zoals eten, uitstapjes en souvenirs.
Hoe lang gaan Nederlanders op vakantie?
Nederlanders houden over het algemeen van korte vakanties. Gemiddeld duurt een vakantie 8,4 dagen, maar de lengte hangt sterk af van de bestemming.
- Vakanties binnen Nederland duren gemiddeld 5,5 dagen.
- Vakanties naar het buitenland zijn meestal langer en duren gemiddeld 10,8 dagen.
Wat zijn de populairste bestemmingen?
Nederlanders reizen het liefst naar Duitsland, dat al jaren op de eerste plaats staat als favoriete vakantiebestemming. In 2023 gingen Nederlanders 3,6 miljoen keer die kant op. De top drie wordt verder aangevuld door:
- Frankrijk – 2,9 miljoen vakanties
- Spanje – 2,1 miljoen vakanties
Ook vakanties in eigen land blijven populair, vooral voor korte trips en weekendjes weg. In 2023 verbleven 49,7 miljoen gasten in Nederlandse hotels, campings en vakantieparken. Dit was een stijging van 8,1 procent ten opzichte van het jaar ervoor, een recordaantal bezoekers.
Niet alleen Nederlanders kiezen vaker voor een vakantie in eigen land, maar ook Duitsers, Belgen en Britten weten Nederland steeds beter te vinden als vakantiebestemming.
Slim besparen op je vakantie
Vakanties worden steeds duurder, maar er zijn manieren om de kosten binnen de perken te houden. Een paar slimme bespaartips:
- Boek strategisch: een last-minute kan voordelig zijn, maar vroeg boeken biedt vaak meer zekerheid en korting.
- Vermijd het hoogseizoen: ben je niet gebonden aan schoolvakanties? Dan kun je veel geld besparen door buiten het hoogseizoen te reizen.
- Kies minder toeristische regio’s: een vakantie naar een onbekender gebied in Spanje of Italië kan veel goedkoper zijn dan een populaire badplaats.
- Houd aanbiedingen in de gaten: van goedkope vliegtickets tot vroegboekkorting bij campings, er zijn altijd deals te vinden.
- Begin op tijd met sparen: een vast vakantiebudget helpt om zonder stress en financiële zorgen op reis te gaan.
Door slim te plannen en creatief te zijn, kan iedereen genieten van een heerlijke vakantie zonder onnodig veel geld uit te geven!
Bron: Metro