De energierekening is een van de grootste kostenposten voor veel huishoudens. Wat veel mensen niet weten, is dat een groot deel van die kosten niet naar de energieleverancier gaat, maar naar de overheid. Uit recente cijfers van vergelijkingswebsite Independer blijkt dat meer dan de helft van de energierekening uit belastingen bestaat. Maar waarom is dat zo? En is deze verdeling wel eerlijk?
Hoe is de energierekening opgebouwd?
De kosten van energie zijn opgebouwd uit twee delen: de prijs die je betaalt voor stroom en gas, en de belastingen die de overheid heft. Hoe lager de basisprijs van energie, hoe groter het aandeel van de belastingen wordt. Vooral de gasbelasting speelt een grote rol, omdat die de afgelopen jaren flink is gestegen. Hoewel er recent een kleine verlaging is geweest, blijft het percentage hoog.
In 2020 bestond 72 procent van de stroomprijs per kWh uit belasting en BTW. In 2025 is dat gedaald naar 56 procent. Voor gas lag de belasting in 2020 ook op 72 procent per kubieke meter. In 2025 ligt dat percentage rond de 60 procent.
Hoe meer je verbruikt, hoe meer je betaalt
De energiekosten hangen af van je verbruik. Hoe meer gas en elektriciteit je gebruikt, hoe hoger de belasting die je betaalt. Dat komt omdat deze belasting per eenheid gas en stroom wordt berekend. Vooral gas is duur, omdat de belasting hierop de afgelopen jaren steeds is verhoogd. Dit jaar werd die met minder dan 1 cent verlaagd, wat weinig verschil maakt. De belasting op stroom is daarentegen de laatste jaren juist iets gedaald.
De hoogte van de energierekening verschilt per huishouden. Voor een gezin in een slecht geïsoleerd huis bestond gemiddeld 48 procent van de energiekosten uit belastingen. Bij een gezin met een hybride warmtepomp en goede isolatie lag dat percentage lager, namelijk rond de 39 procent.
Kan de overheid iets doen?
De manier waarop energie wordt belast, roept veel vragen op. Vooral mensen met een lager inkomen, die vaak in slechter geïsoleerde huizen wonen, betalen relatief veel belasting. Bedrijven daarentegen krijgen vaak belastingvoordelen voor hun energieverbruik, wat als oneerlijk wordt gezien.
Om de hoge energiekosten tijdelijk te verlichten, heeft de overheid in 2022 een energietoeslag ingevoerd. Dit betekende een belastingvermindering van bijna 900 euro. Dit soort maatregelen helpen tijdelijk, maar lossen het probleem niet definitief op. Daarom groeit de druk op de overheid om opnieuw in te grijpen.
Blijft energie zo duur of komt er een blijvende oplossing? Dat is de vraag waar veel huishoudens op wachten.
Bron: Radar