Het is weer bijna Pasen. Tijd voor chocolade, vrolijke paastakken en natuurlijk: eieren. Of je nu gekookte eitjes op tafel zet of fanatiek aan het verven slaat met de kinderen, eieren horen er echt bij. Maar als je een doos eieren openmaakt, zie je op elk ei een mysterieuze code staan. Grote kans dat je daar nooit echt bij stil hebt gestaan. Toch vertelt zo’n code je veel meer dan je denkt. Wat betekent die code eigenlijk, en waar moet je op letten als je eieren koopt?
Wat is die code precies?
Op elk ei dat in Nederland in de supermarkt ligt, staat een stempel. Dit is een verplichte code die aangeeft waar het ei vandaan komt. De code bestaat altijd uit cijfers en letters, bijvoorbeeld: 1-NL-4526801. Elk deel van die code vertelt iets anders:
Het eerste cijfer (0, 1, 2 of 3): dit laat zien op welke manier de kip geleefd heeft.
De twee letters (bijvoorbeeld NL): dit is het land van herkomst.
De reeks cijfers erachter: dit is het registratienummer van het bedrijf waar het ei gelegd is.
Wat betekenen de cijfers over het kippenleven?
Het eerste cijfer in de code is misschien wel het belangrijkst. Dit zegt alles over de leefomstandigheden van de kippen:
0 = Biologisch: deze kippen hebben buitenruimte, krijgen biologisch voer en hebben veel meer leefruimte. Dit is de meest diervriendelijke optie.
1 = Vrije uitloop: deze kippen mogen overdag naar buiten en leven binnen met wat meer ruimte.
2 = Scharrel: deze kippen leven binnen, maar kunnen wel vrij rondlopen in de stal. Ze komen niet buiten.
3 = Kooi-eieren: deze kippen zitten in een kooi. In Nederland worden dit soort eieren (uit legbatterijen) niet meer verkocht in supermarkten, maar je kunt ze soms nog wel in producten terugvinden, zoals in koekjes of pasta.
Wil je dus een ei waar het dier een zo goed mogelijk leven heeft gehad? Kies dan voor 0 of 1. Veel mensen denken dat ‘scharrelei’ al heel diervriendelijk klinkt, maar dat is dus minder vrij dan het klinkt.
Land van herkomst: waar komt jouw ei vandaan?
Na het eerste cijfer zie je twee letters, zoals NL. Dat betekent dat het ei uit Nederland komt. Je kunt ook andere landen tegenkomen, zoals:
DE voor Duitsland
BE voor België
FR voor Frankrijk
Sommige mensen kiezen bewust voor Nederlandse eieren, omdat ze dan weten dat de productie aan onze regels voldoet. Ook qua versheid kan een lokaal ei een betere keuze zijn.
En die lange cijferreeks?
Die lange code achter de landletters is het unieke registratienummer van het leghennenbedrijf. Daarmee kun je precies achterhalen waar het ei vandaan komt. Er zijn websites waar je dit nummer kunt invoeren om te zien van welk boerenerf jouw ei komt. Soms zie je zelfs foto’s van de boerderij!
Waarom staat die code op elk ei?
De code is verplicht in de hele Europese Unie. Het idee is dat je als consument precies kunt zien wat je koopt. Transparantie dus. Je weet waar het ei vandaan komt, hoe de kip heeft geleefd en in welk land het ei is geproduceerd. Zo kun je bewuster kiezen.
Waar moet je op letten in de winkel?
Als je in de supermarkt eieren koopt, zie je op de verpakking vaak ook al staan of het om biologische, vrije uitloop of scharreleieren gaat. Maar als je echt zeker wilt weten wat je koopt, kijk dan ook even naar de stempel op het ei zelf. Soms is de verpakking niet helemaal duidelijk of zijn er misleidende termen. De code liegt niet.
Daarnaast is het slim om ook naar de houdbaarheidsdatum te kijken. Eieren blijven meestal zo’n 28 dagen goed na de legdatum. Maar hoe verser, hoe beter – zeker als je ze zachtgekookt of rauw gebruikt in bijvoorbeeld mayonaise of tiramisu.
Extra tip voor Pasen
Als je met Pasen eieren gaat koken en verven, is het handig om eieren op kamertemperatuur te gebruiken. Die barsten minder snel in het water. En wil je weten of een ei nog goed is? Leg het in een glas water. Zinkt het? Dan is het vers. Blijft het drijven? Dan kun je het beter niet meer eten.
Kortom: die code vertelt best veel
Het lijkt misschien een willekeurige rij cijfers en letters, maar de code op een ei geeft je heel wat informatie. Zeker rond Pasen, wanneer er massaal eieren gekocht worden, is het goed om te weten wat je eet. Door even op die stempel te letten, kun je bewust kiezen voor dierenwelzijn, versheid en herkomst. En dat maakt je paasei net wat mooier – van binnen én van buiten.