Waar komt dit vandaan? Schoonmaakbedrijven over de hele wereld hebben een kleurcoderingssysteem afgesproken om kruisbesmetting te voorkomen. Het idee erachter is simpel maar briljant: elk kleur doekje wordt toegewezen aan een specifiek soort schoonmaakklus. Hierdoor wordt het risico van het verspreiden van bacteriën, bijvoorbeeld van het toilet naar het keukenblad, geminimaliseerd.
Maar er is meer in dit regenboogassortiment van vaatdoekjes dan alleen het opvallende geel. Je hebt ook roze, blauwe en groene doekjes. De blauwe doekjes zijn bedoeld voor het interieur, terwijl roze specifiek is ontworpen voor het schoonmaken van sanitaire voorzieningen zoals toiletten.
De populariteit van de gele doekjes kan worden verklaard door een psychologisch fenomeen. Volgens een woordvoerder van Sorbo, een toonaangevend schoonmaakbedrijf, werd in de jaren ’60 en ’70 een verband gelegd tussen de kleur geel en hygiëne. Dit is waarschijnlijk te wijten aan onze associatie van geel met citrus, een symbool van frisheid en reinheid.
In de wereld van schoonmaken is dus niets toevallig! Deze strategische kleurcodering helpt bij het handhaven van hygiënische normen in zowel professionele als huishoudelijke omgevingen. Dus de volgende keer dat je een geel vaatdoekje ziet, weet je dat het niet alleen dient om op te vallen, maar dat er een heel logische reden achter zit.
Heb jij je ooit afgevraagd waarom vaatdoekjes geel zijn? Nu ken je het antwoord! De volgende keer als je boodschappen doet, zul je met een andere blik kijken naar deze kleurrijke helpers in het schoonmaakgangpad. En misschien deel je deze leuke weetjes wel met je vrienden en familie. Want wie weet, misschien vragen zij zich ook af waarom vaatdoekjes eigenlijk geel zijn!