Bakpapier is een handig hulpmiddel in de keuken en wordt veel gebruikt, vooral bij het bakken. Maar wist je dat het gevaarlijke stoffen kan afgeven bij te hoge temperaturen? We leggen je uit welke alternatieven er zijn en hoe je veilig kunt bakken zonder schadelijke stoffen.
Waarom bakpapier zo geliefd is in de keuken
Bakpapier is voor veel mensen onmisbaar in de keuken. Het is veelzijdig en perfect voor het bakken van koekjes, gebak en nog veel meer. Nu de wintermaanden eraan komen, en we weer volop koekjes gaan bakken, zie je bakpapier overal verschijnen. Maar ondanks het gemak is het niet zonder risico. Er zijn redenen waarom je het gebruik ervan zou moeten heroverwegen!
PFAS: De schadelijke stof in bakpapier
In de winter, vooral tijdens de feestdagen, is bakpapier veel te vinden in keukens. Het voorkomt dat koekjes aan de bakplaat blijven plakken en maakt schoonmaken eenvoudiger. Maar wat veel mensen niet weten, is dat bakpapier giftige stoffen kan afgeven aan de lucht en zelfs aan het voedsel dat je ermee bakt.
Deze giftige stoffen worden veroorzaakt door zogenaamde PFAS – per- en polyfluoralkylstoffen, ook wel ‘eeuwige chemicaliën’ genoemd. PFAS zijn populair in veel producten vanwege hun water-, vet- en vuilafstotende eigenschappen. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in anti-aanbaklagen van pannen, in sommige soorten tandzijde, shampoos, en inderdaad, ook in de meeste soorten bakpapier. Hoewel de PFAS-waarden meestal binnen de normen blijven, kunnen deze chemicaliën bij te hoge temperaturen verdampen en in ons voedsel en de lucht terechtkomen.
Volgens het BUND, een Duitse milieuorganisatie, kunnen PFAS schadelijke effecten hebben op de gezondheid. Ze kunnen leiden tot orgaanschade, een verhoogd risico op miskramen, en zelfs kanker. Andere mogelijke gevolgen zijn schildklierproblemen, verminderde vruchtbaarheid en een verminderde werking van vaccinaties.
Wat zijn de alternatieven?
Als je tijdens de feestdagen niet zonder bakpapier kunt, maar je toch wilt voorkomen dat PFAS in je eten terechtkomt, zorg dan dat je oven niet warmer is dan 220 graden Celsius. Nog beter is het om bakpapier helemaal te vermijden.
Er zijn verschillende alternatieven die het vastplakken van koekjes aan de bakplaat kunnen voorkomen. Bestrijk bijvoorbeeld de bakplaat met een beetje margarine of een hittebestendig plantaardig olie en bestrooi deze vervolgens met bloem of paneermeel. Je kunt ook een mengsel van olie en bloem direct op de bakplaat aanbrengen. Een andere optie is om kerstkoekjes zoals makronen of peperkoekjes te bakken op ouwel. Deze kunnen rechtstreeks op de bakplaat worden gelegd, en de ouwel blijft niet plakken.
Een nadeel van de olie-en-bloemmethode is dat je de bakplaat na afloop goed moet schoonmaken. Houd er ook rekening mee dat andere bakpapier-alternatieven, zoals siliconen bakmatten of herbruikbare bakvellen, niet te heet mogen worden.
Wat doe je met gebruikt bakpapier?
Ondanks de gezondheidsrisico’s blijft bakpapier populair. Het is namelijk makkelijk in gebruik en zorgt ervoor dat je oven schoon blijft. Als er bijvoorbeeld kaas op het bakpapier druipt tijdens het bakken, kun je het papier daarna eenvoudig weggooien zonder dat je lang hoeft schoon te maken. Maar waar gooi je gebruikt bakpapier eigenlijk weg?
Bakpapier dat niet vies of verbrand is, kun je meerdere keren gebruiken, wat beter is voor het milieu. Als het papier echter vettig of geplakt is, gooi het dan bij het restafval. Bakpapier hoort namelijk niet bij het oud papier, omdat het de recyclingstromen kan vervuilen door de PFAS-stoffen. Door het in het restafval te doen, help je mee aan een schonere recycling van papierproducten.
Bron: utopia