Wanneer mensen hun voorkeur voor vloeibaar of poederwasmiddel uitleggen, komen vaak dezelfde argumenten naar voren. In een recente enquête onder 3030 respondenten, gebruikt 56% vloeibaar wasmiddel, 21% prefereert poeder en 23% wisselt af.
Wat werkt beter voor je was?
Huishouddeskundige Zamarra Kok licht toe: “Voor wittere was is poederwasmiddel effectiever, terwijl vloeibaar wasmiddel kleuren beter beschermt.” Vloeibare wasmiddelen lossen goed op en zijn effectief tegen vette vlekken. Poeder daarentegen heeft een licht schurende werking, wat minder zacht is voor kleding, maar het bevat bleekmiddelen en optische witmakers voor een witter resultaat.
Wasmachine-expert Hans Grootveld voegt toe dat poederwasmiddel vaak in kartonnen dozen zit, wat kan leiden tot klontvorming als het vochtig wordt. Ook de geur van poederwasmiddel vervliegt sneller dan die van vloeibare wasmiddelen. Grootveld adviseert om wasmiddel direct in de trommel te doen in plaats van in het wasmiddelbakje, vooral bij poeder, om resten en mogelijke huidirritatie te voorkomen.
Effecten op de wasmachine en milieu
Grootveld merkt op dat tegenwoordig wasgoed minder vuil is en dat men vaker op lagere temperaturen wast, wat het risico op vetluis (bacteriegroei) verhoogt. Kok raadt aan om af en toe op 90 graden te wassen en een wasmachinereiniger te gebruiken. Grootveld vindt dit echter niet nodig door de verbeterde kalkbestendigheid van moderne wasmachines. Hij stelt voor de afvoerslang te controleren op vuil als een indicator van wasgewoonten.
Dosering is cruciaal
Te veel wasmiddel gebruiken is niet effectief; het kan je kleding juist vuiler maken. Kok en Grootveld adviseren minder wasmiddel te gebruiken en eventueel te verdunnen met azijn.
De rol van wasverzachter
Grootveld benadrukt dat wasverzachters eigenlijk een vettig laagje op kleding achterlaten, wat ademend vermogen vermindert. Dit wordt niet aanbevolen voor baby’s en ouderen. Kok is het hiermee eens en voegt toe dat wasverzachter ook de droogefficiëntie van handdoeken vermindert en de wasmachine kan vervuilen.
Milieu-impact
Het wassen zelf laat vezels los, wat bijdraagt aan microplasticvervuiling, vooral bij het gebruik van poederwasmiddel. Prof. Gert-Jan Gruter adviseert zachte wasprogramma’s en het gebruik van een waszak om vezelverlies te minimaliseren. Milieu Centraal merkt op dat vloeibaar wasmiddel meer verpakkingsmateriaal vereist per dosis, terwijl poeder in een stazak de minste verpakking vraagt.
Duurzaam wassen
Een laatste tip van Grootveld: was met een volle trommel. Dit bespaart niet alleen water en energie, maar zorgt ook voor een efficiënter wasproces. Een goed gevulde machine is efficiënter en duurzamer.
Bron: Radar