Tips voor het gebruik van waterstofperoxide
Restjes van het avondeten vinden vaak hun weg naar de keuken- en eettafels. Als je niet direct alles hebt opgeruimd, is waterstofperoxide een middel dat kan helpen. Het is het beste om 3% waterstofperoxide te gebruiken.
Begin met het spuiten van een beetje waterstofperoxide op de vlek en veeg het direct weg met een zachte microvezeldoek. Dit kan al genoeg zijn om de vlek te verwijderen. Als de vlek blijft zitten, doe dan wat waterstofperoxide op de doek en laat dit 5 minuten intrekken op de vlek. Misschien moet je het nog eens 5 minuten laten inwerken. Pas op dat je het niet te lang laat zitten, want hoewel waterstofperoxide milder is dan azijn of standaard ontvetters, kan het het hout verkleuren en de glanzende afwerking dof maken.
Alternatieven voor waterstofperoxide
Er zijn andere middelen die je kunt proberen, maar test deze eerst op een onopvallende plek van het meubel om te controleren of het middel niet te sterk is. Een optie is om alcohol of wijnazijn te gebruiken. Gebruik het echter niet puur. Het advies is vaak om het te mengen met water in gelijke delen. Wrijf het in en verwijder daarna met een droge doek de overtollige azijn, zodat het oppervlak weer gaat glanzen.
Een andere manier is om azijn te mengen met olijfolie, wat het zure effect van de azijn neutraliseert. Azijn alleen kan de vezels uitdrogen, waardoor het oppervlak er oud en versleten uitziet. Dus een lepel azijn gemengd met een lepel olie kan uitdroging voorkomen. Breng het mengsel aan op de vlek, wrijf het in met een zachte doek in de richting van de houtnerf, veeg het overtollige weg en boen het hout tot het droog is.
In ernstige gevallen, waar de eerdere schoonmaakmethoden of specifieke houtreinigers niet werken, kan het nodig zijn om te schuren. Hiermee verwijder je het beschadigde deel en herstel je het uiterlijk met impregneermiddelen en beschermende of verzegelende behandelingen, afhankelijk van het type oppervlak.
Bron:Creativonederland