Victoria Koblenko is niet te spreken over een vraag die haar werd gesteld in een talkshow over prinses Alexia. Ze vindt het vervelend én seksistisch dat het gesprek ineens ging over een simpel telefoonhoesje in plaats van iets belangrijkers. Tijdens de uitzending van Goedenavond Nederland stelde presentator Sam Hagens een vraag over de tekst op het hoesje van prinses Alexia. Volgens Victoria leidde dit af van waar het echt om zou moeten gaan: haar prestaties als studente.
De aanleiding: een familiefoto en een hoesje
De aanleiding voor het hele gesprek was een nieuwe familiefoto die het Koninklijk Huis had gedeeld. Die foto werd geplaatst omdat prinses Amalia haar bacheloropleiding bijna heeft afgerond. Op het beeld is het hele koninklijk gezin te zien, inclusief prinses Alexia. Op het eerste gezicht lijkt er niets bijzonders te zijn, totdat mensen opmerkten dat Alexia haar telefoon vasthoudt. Achter haar rug is een sticker op het hoesje te zien met daarop de tekst: “Matcha princess”. Die ene sticker zorgde voor veel discussie, vooral in de media.
Matcha als gespreksstof
Sam Hagens haalde het telefoonhoesje aan in de uitzending. Hij vroeg Victoria Koblenko wat die sticker volgens haar betekende. “Er wordt flink gespeculeerd over één detail,” zei hij. “Wat staat daar nou precies? Het is een sticker met ‘matcha princess’.” Zijn collega Welmoed Sijtsma legde meteen uit wat matcha is: een soort groene drank. Ze noemde het zelfs een “algendrankje”. Sam reageerde met de opmerking dat hij het “heel vies” vindt.
Victoria sprong meteen in de verdediging. Ze vindt matcha juist heerlijk en gezond. “Ik drink het al jaren,” zei ze. “Het is gemaakt van theebladeren, geen algen.” Ze benadrukte dat het een goed alternatief is voor koffie. Daarnaast vond ze het vreemd dat het gesprek over dit soort onbelangrijke details ging. “Alexia studeert serieus en gaat straks nog een vervolgopleiding doen,” zei ze. “En dan hebben wij het nu over haar telefoonhoesje?”
De kern van de ergernis
Voor Victoria ging het niet alleen om matcha of het hoesje. Ze stoorde zich vooral aan het idee dat vrouwen nog steeds vaak beoordeeld worden op uiterlijkheden of kleine details. “Waarom draait het gesprek niet gewoon om haar studie?” vroeg ze zich af. Op Instagram uitte ze later haar frustratie: “Ik kreeg die vraag in de uitzending en voelde ineens plaatsvervangende schaamte opkomen.”
Volgens haar gebeurt dit soort afleiding veel te vaak als het om vrouwen gaat. In plaats van aandacht voor hun werk of prestaties, wordt de nadruk gelegd op hun kleding, accessoires of – in dit geval – een telefoonhoesje. Victoria riep daarom op om daarmee te stoppen. “Kunnen we alsjeblieft ophouden met het beoordelen van vrouwen op zulke details?” schreef ze in haar bericht. “Laten we het afstuderen vieren, in plaats van het gesprek te laten ontsporen door een sticker.”
Mannen krijgen deze vragen niet
Victoria sluit haar boodschap af met een duidelijke oproep. Ze merkt op dat dit soort opmerkingen zelden worden gemaakt over mannen. “Ik houd van matcha, begrijp me niet verkeerd,” zei ze. “Maar dit soort vragen krijg je bijna nooit als man. Waarom wel bij vrouwen?” Volgens haar zit daar een diepere ongelijkheid achter. Ze vindt dat het tijd is om dat patroon te doorbreken. In plaats van afleiding door oppervlakkige onderwerpen, wil ze dat er meer aandacht komt voor inhoud en prestaties.
De discussie over de sticker lijkt misschien klein, maar voor Victoria staat het symbool voor iets groters. Ze wil dat jonge vrouwen serieus genomen worden om wat ze doen en niet worden afgerekend op hoe ze eruitzien of wat voor tekst er op hun telefoon staat. En met die boodschap raakte ze bij veel mensen een gevoelige snaar.
Bron: Mediacourant