In de winter is er minder voedsel voor vogels beschikbaar. Veel mensen hangen daarom vetbollen op of zetten een vogelvoertafel in de tuin of op het balkon. Maar recent onderzoek wijst uit dat veel vogelvoer pesticiden bevat. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor vogels. Hoe zorg je ervoor dat de vogels in jouw buurt veilig de winter doorkomen?
Schadelijke pesticiden in vogelvoer
Uit een onderzoek van Pesticide Action Network (PAN) blijkt dat veel vogelvoer pesticiden bevat. Deze organisatie zet zich in tegen het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen. PAN testte meerdere soorten vogelvoer, zowel biologisch als niet-biologisch. Op negen soorten werden pesticiden aangetroffen, met name insecticiden. Deze stoffen worden gebruikt om insecten te bestrijden.
Volgens Margriet Mantingh, voorzitter van PAN, hebben de pesticiden vooral een langdurig effect. “De stoffen kunnen invloed hebben op de voortplanting en ontwikkeling van vogels,” legt ze uit. Vogels sterven er niet direct door, maar de gevolgen op lange termijn kunnen ernstig zijn, bijvoorbeeld voor hun vruchtbaarheid.
Fabrikanten van vogelvoer geven toe dat er sporen van pesticiden in hun producten kunnen zitten. Ze benadrukken echter dat deze hoeveelheden volgens hen ongevaarlijk zijn.
Wat kun je vogels veilig geven?
Het aantal tuinvogels, zoals huismussen, neemt af. Of pesticiden daar een directe oorzaak van zijn, is niet zeker. Toch adviseert PAN om vogels alleen biologisch voedsel te geven of zelf iets te maken. De Vogelbescherming heeft een lijst samengesteld van wat wel en niet geschikt is voor vogels:
Wat wel:
- Biologisch vogelvoer speciaal voor tuinvogels.
- Strooivoer op voederplanken of direct op de grond.
- Fruit, bijvoorbeeld een appel gevuld met pindakaas.
- Ongebrande, ongezouten pinda’s (in een pindasilo).
- Vetproducten voor vogels (hang deze niet in de zon).
Wat niet:
- Geen zout, bijvoorbeeld brood.
- Geen melk.
- Geen vetbollen of pinda’s in een plastic netje, dit kan gevaarlijk zijn voor vogels.
- Geen boter of margarine, dat werkt laxerend.
- Geen gekookte etensresten, deze bederven snel.
- Voer niet te veel, dat kan ongedierte aantrekken.
Zelf een vetbol maken
Je kunt ook zelf vetbollen maken. Smelt daarvoor kokosvet of ongezouten frituurvet in een pan. Voeg een biologisch zadenmengsel toe, en eventueel rozijnen of meelwormen. Laat dit mengsel iets afkoelen. Giet het daarna in een blikje of glas en steek er een stukje touw in voordat het stolt. Zodra het vet hard is, kun je de bol ophangen.
Het hele jaar door voedseltekort
Niet alleen in de winter, maar ook de rest van het jaar hebben vogels moeite om voedsel te vinden. Vooral in steden is dat een probleem, mede door de afname van insecten. Naar schatting is 80 procent van de insecten verdwenen, wat voor veel vogels een uitdaging vormt. Met jouw hulp kunnen vogels beter overleven.
Bron: Radar