Waarom je radiatoren ontluchten belangrijk is
Heb je al overwogen om de verwarming aan te zetten? In dit seizoen is het niet vreemd dat veel mensen hun cv-ketel weer inschakelen. Bij kouder weer is het namelijk prettig om je huis comfortabel te verwarmen. Maar om de verwarming optimaal te laten werken, moet je de radiatoren regelmatig ontluchten. Hier lees je precies hoe dat werkt en wat je hiervoor nodig hebt.
Jaarlijks begint in Nederland op 1 oktober het stookseizoen. Dit betekent niet dat iedereen op die datum verplicht de verwarming aanzet, maar vaak begint rond die tijd de herfst. Daardoor kan de temperatuur buiten flink dalen, waardoor het in huis zonder verwarming snel koud kan worden.
Is het voldoende om de verwarming gewoon aan te zetten als het kouder wordt? Niet altijd. Als je verwarmingsleidingen tikken of borrelen, dan is het tijd om actie te ondernemen.
Waarom je jaarlijks de radiatoren moet ontluchten
Het is verstandig om de cv-radiatoren minstens één keer per jaar te ontluchten. Dit is vooral handig na een lange periode waarin de verwarming niet is gebruikt, zoals in de zomermaanden. De herfst is een goede tijd om dit klusje te doen.
Hoe weet je dat ontluchten nodig is? Hoor je borrelende of tikkende geluiden? Dan zit er waarschijnlijk lucht in het systeem. Deze lucht zorgt ervoor dat de verwarming minder efficiënt werkt. De radiatoren worden dan minder warm, en het duurt langer om de woning op temperatuur te krijgen. Daardoor gaat de energierekening ook omhoog, omdat je meer stookt om het huis warm te houden.
Kortom, als er lucht in de cv zit, kan dat flink wat extra kosten veroorzaken. Gelukkig is het ontluchten van de radiatoren een eenvoudig klusje.
Wat je nodig hebt om de radiatoren te ontluchten
Gelukkig heb je geen ingewikkeld gereedschap nodig. Met een ontluchtingssleutel, ook wel radiatorsleutel genoemd, en een doek kun je al aan de slag. Een ontluchtingssleutel koop je al voor een klein bedrag bij een bouwmarkt. Het loont om een iets sterker model te nemen, omdat de goedkopere sleutels sneller breken.
Het is ook handig om altijd een extra sleutel in huis te hebben voor het geval er eentje kwijtraakt. Met deze eenvoudige hulpmiddelen ben je klaar om te beginnen.
Hoe je stap voor stap de radiatoren ontlucht
Stap 1: Controleer de waterdruk
Begin met het controleren van de waterdruk van je cv-ketel. Deze hoort tussen de 1 en 2 bar te zijn. Een druk tussen 1,5 en 2 bar werkt het beste. Als de druk te laag is, verwarmt de installatie niet goed. Te hoge druk kan leiden tot schade aan de leidingen.
Stap 2: Zet de radiatoren open en de thermostaat hoger
Draai alle radiatorknoppen open en zet de thermostaat op minstens 25 graden. Dit zorgt ervoor dat de lucht in het systeem naar de ontluchtingsventielen stijgt.
Stap 3: Zet de thermostaat lager
Na tien minuten kun je de thermostaat weer laag zetten. Laat het even rusten en draai vervolgens alle radiatorknoppen weer dicht.
Stap 4: Ontlucht elke radiator met de ontluchtingssleutel
Gebruik de ontluchtingssleutel en een doekje bij elk radiatorventiel. Draai het ventiel langzaam open tegen de klok in. Een sissend geluid betekent dat de lucht ontsnapt. Zodra er water uitkomt, draai je het ventiel weer dicht. Dit herhaal je bij elke radiator.
Stap 5: Controleer of de radiatoren goed werken
Zet na het ontluchten de radiatoren en thermostaat weer hoger. De verwarming zou nu beter moeten werken en de geluiden verdwijnen. Blijven de problemen? Overweeg dan om een cv-monteur in te schakelen.
Met dit stappenplan ontlucht je eenvoudig je radiatoren.
Bron:Â BNN Vara