André van Duin heeft opnieuw een bijzondere prijs gekregen. Dit keer is het een koninklijke onderscheiding uit België. De Belgische koning Filip heeft hem benoemd tot Officier in de Kroonorde. Dat is een hoge eer, die hij krijgt vanwege zijn grote bijdrage aan de cultuur in Nederland én België. Met zijn humor en optredens heeft André namelijk niet alleen Nederlanders, maar ook veel Vlamingen aan het lachen gemaakt.
Na een moeilijke periode is dit goed nieuws voor de populaire komiek. Afgelopen donderdag kreeg hij het lintje op de Belgische ambassade in Den Haag. De Belgische overheid roemt zijn warme persoonlijkheid, zijn maatschappelijke inzet en zijn indrukwekkende loopbaan. Met zijn unieke stijl weet hij al tientallen jaren mensen te raken. Dat is ook in België opgevallen.
Eerder al koninklijk erkend
Het is niet de eerste keer dat André wordt geëerd. Hij kreeg eerder al twee koninklijke onderscheidingen uit Nederland. In 1993 werd hij door koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. En in 2011 werd hij zelfs Officier in diezelfde orde. Nu komt daar dus een Belgische onderscheiding bij.
André is inmiddels 78 jaar oud, maar nog altijd actief op het podium en op televisie. Met zijn lange carrière, waarin hij optrad als komiek, zanger, presentator en acteur, heeft hij een bijzondere plek in het hart van veel mensen veroverd. Niet alleen in Nederland, maar ook over de grens. Hij weet jong en oud te raken met zijn optredens.
Niet alleen André werd onderscheiden
André was niet de enige die donderdag in het zonnetje werd gezet. Ook twee andere Nederlanders kregen een koninklijke onderscheiding van België. Han Polman, jarenlang commissaris van de Koning in Zeeland, kreeg de titel Commandeur in de Kroonorde. Dat is nog een treetje hoger dan Officier. Hij wordt geprezen voor zijn inzet in de samenwerking tussen Nederland en België, vooral in de grensregio.
De derde Nederlander die werd onderscheiden is Anouk Bolten. Zij is directeur van een instituut in Maastricht dat zich richt op samenwerking tussen landen. Ze werkt aan betere contacten en regels tussen Nederland, België en Duitsland. Anouk werd benoemd tot Ridder in de Kroonorde. Ook zij heeft dus een belangrijke bijdrage geleverd aan de band tussen de landen.
Bijzondere verhalen in Alles voor de Show
André van Duin was eerder te gast in de online serie Alles voor de Show. In deze reeks praat presentator Thom met bekende Nederlandse zangers en artiesten. Ze vertellen over hun leukste, gekste of moeilijkste optredens. Ook André deelde een paar bijzondere herinneringen. Zo vertelde hij over optredens die uit de hand liepen of op vreemde plekken plaatsvonden.
Er kwamen hilarische momenten voorbij. Denk aan per ongeluk het verkeerde publiek aanspreken, bijvoorbeeld “Goedenavond Brabant!” roepen in Friesland. Of meerdere keren om geld vragen terwijl je niet meer helemaal helder bent. Sommige artiesten traden zelfs op in parenclubs, tussen mensen die daar met heel andere dingen bezig waren. Ook vechtpartijen in het publiek of vrouwen die zich opdringen terwijl hun partner erbij staat, passeerden de revue. De gasten vertellen eerlijk hoe ze daarmee omgaan en wat ze daarvan vinden.
Een leven vol applaus
André van Duin heeft zijn sporen ruimschoots verdiend. Hij begon ooit als jonge komiek met imitaties en woordgrappen. Door de jaren heen groeide hij uit tot een van de bekendste gezichten van Nederland. Hij maakte televisie, muziek, cabaret, theater en presenteerde tal van programma’s. Maar misschien nog wel belangrijker: hij bracht mensen plezier.
Dat hij nu ook vanuit België erkenning krijgt, laat zien hoe groot zijn invloed is. Zijn grappen, zijn gevoel voor timing en zijn warme persoonlijkheid worden in meerdere landen gewaardeerd. Deze onderscheiding is dus niet alleen een mooi eerbetoon aan André zelf, maar ook aan de kracht van humor die grenzen overstijgt.
Bron: Shownieuws