Kalkaanslag is niet alleen onsmakelijk omdat er stukjes in je thee kunnen komen, het kan ook je waterkoker beschadigen. Hoewel kalk niet schadelijk is voor je gezondheid – je lichaam verwerkt een deel en scheidt het uit – kan het de smaak van je thee beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om na gebruik het water uit de waterkoker te gieten en even om te spoelen met koud water.
Ontkalken met rijst
Er zijn verschillende producten op de markt om te ontkalken, vaak chemisch van aard. Maar je kunt ook natuurlijke middelen zoals azijn of soda gebruiken. Azijn is goedkoop, maar kan een sterke geur achterlaten. Rijst zou een alternatief kunnen zijn. Je doet een handje rijst in lauwwarm water in de waterkoker en laat dit weken. Vervolgens schud je de waterkoker zachtjes om de kalk los te maken. Na goed spoelen zou je waterkoker schoon moeten zijn. Het werkt dus echt! Het enige probleem is echter dat het lastig kan zijn om alle rijstkorrels weer uit de waterkoker te krijgen. Azijn, soda of citroen lijken toch de meest effectieve middelen te zijn.
Tip van de redactie! Gebruik jij rijst toch liever voor je gerechten? Action verkoopt nu een mega handige stoomkoker, voor onder andere rijst, voor een prikkie! Bekijk het hier!
Bron: MaxVandaag