Winterbanden zijn niet alleen handig voor besneeuwde wegen, maar ook voor natte, koude omstandigheden in Nederland. Ze kunnen je veiligheid verhogen wanneer de temperatuur daalt. Laten we eens kijken waarom winterbanden van groot belang zijn en wat ze onderscheidt van zomerbanden.
Het verschil tussen zomerbanden en winterbanden
De meeste auto’s zijn standaard uitgerust met zomerbanden. Deze werken prima bij droog en regenachtig weer. In de winter kun je hier veilig mee rijden als je je snelheid en volgafstand aanpast. Bij gladheid is het echter niet verstandig om op zomerbanden te rijden. Het rubber van zomerbanden wordt harder bij kou, waardoor ze minder grip hebben.
Winterbanden zijn speciaal gemaakt voor kouder weer. Ze hebben een zachtere rubber samenstelling die flexibel blijft, zelfs bij lage temperaturen. Ook hebben winterbanden een ander profiel dat helpt om meer grip te krijgen bij gladde omstandigheden. Het verschil in grip wordt vooral duidelijk op besneeuwde wegen; zomerbanden hebben hier nauwelijks grip, terwijl winterbanden juist beter blijven presteren.
Wanneer je winterbanden moet kiezen
Rijd je dagelijks in de winter? Dan zijn banden met winterse eigenschappen een verstandige keuze. Winterbanden of allseasonbanden met het 3PMS symbool (drie bergen en een sneeuwvlok) zijn speciaal ontworpen voor winterse omstandigheden. Ga je op wintersport, dan zijn deze banden in veel landen zelfs verplicht.
Allseasonbanden kunnen een goed alternatief zijn, maar vooral bij kleinere auto’s. Bij grotere auto’s of sportieve modellen zijn winterbanden vaak beter. Ook voor mensen die op wintersport gaan, zijn winterbanden aan te raden boven allseasonbanden. Winterbanden geven betere remprestaties op besneeuwde wegen. Dit zorgt ervoor dat je bij plotseling remmen sneller stilstaat dan met allseasonbanden. Bovendien kun je bergpassen met winterbanden eenvoudiger beklimmen, wat sneeuwkettingen mogelijk overbodig maakt.
Welke winterbanden zijn geschikt voor jouw auto?
Het is belangrijk om banden te kiezen in de juiste maat. Heb je brede banden en grote velgen, kies dan de kleinste voorgeschreven maat. Bij gladde wegen is een smaller contactvlak gunstig omdat dit meer grip biedt.
Nieuwe of tweedehands winterbanden?
Bij het kopen van tweedehands winterbanden met 6 mm profiel kun je uitgaan van een levensduur van ongeveer 20.000 km. Als je jaarlijks 6.000 tot 7.000 km in de winter rijdt, kun je met deze set ongeveer drie winters vooruit. Nieuwe winterbanden gaan gemiddeld 35.000 km mee en bieden vaak betere prestaties en veiligheid. Hoewel nieuwe banden duurder zijn, slijten ze aanvankelijk langzamer en bieden ze een langere tijd optimale veiligheid en comfort. De kosten per kilometer zijn bij nieuwe banden dus uiteindelijk vaak vergelijkbaar met die van tweedehands banden.
Wanneer is het tijd om te wisselen naar winterbanden?
Wanneer de temperatuur begint te dalen en vorst in zicht komt, is het tijd om winterbanden te overwegen. Een handig geheugensteuntje is de wisseling van de klok; wanneer de klok wordt omgezet van zomer- naar wintertijd en omgekeerd, is het ook tijd om je banden te wisselen. Hierdoor wissel je twee keer per jaar. Voor gemak kun je overwegen om aparte velgen voor je winterbanden aan te schaffen.
Bron: ANWB