Heb je ooit gehoord van “Eat that frog”? Het betekent dat je ’s morgens de moeilijkste taak als eerste doet. Deze methode komt van een citaat dat wordt toegeschreven aan Mark Twain. Brian Tracy, een bekende productiviteitsgoeroe, heeft er een hele theorie omheen gebouwd om uitstelgedrag aan te pakken.
Het idee achter ‘eat that frog’
Het boek ‘Eat that frog’ van Brian Tracy is een klassieker. Het werd vertaald naar het Nederlands, maar de Engelse titel bleef. Die “levende kikker” is natuurlijk een metafoor voor taken die je het liefst uitstelt. Het idee is simpel: bedenk ’s morgens wat de lastigste taak is en doe die als eerste. Dit voorkomt dat je de hele dag blijft uitstellen en zorgt voor een gevoel van voldoening. Een lastige taak afronden geeft je een flinke boost. Je voelt je opgelucht en trots, wat je dag een stuk beter maakt.
Wat zijn die ‘kikkers’?
Brian Tracy legt in zijn boek uit hoe je die belangrijke taken kunt identificeren. Vaak weet je zelf wel welke taken dit zijn, omdat je er steeds aan denkt. Het zijn taken die je eigenlijk moet doen, zoals een moeilijk telefoontje plegen of je BTW-aangifte doen. Het kunnen ook grotere dingen zijn, zoals een relatie verbreken of een nieuw voorstel schrijven. Begin ’s morgens met deze taken en je dag zal productiever zijn.
Werkt het echt?
Ja, het werkt. Vaak kosten deze taken minder tijd dan je denkt. De opluchting na het afronden is groot. Het is slim om lastige taken aan te pakken als je nog fris en helder bent. Zo gebruik je je wilskracht optimaal. Het mooie van deze methode is dat het eenvoudig is en een ingebouwde beloning heeft. Je voelt je goed na het afronden van een moeilijke taak, wat het makkelijker maakt om de volgende dag weer een kikker te eten. Na een tijdje zie je jezelf als iemand die lastige taken snel aanpakt, wat goed is voor je zelfbeeld.
Is het een wondermiddel?
Nee, het is meer een handig trucje. ‘Eat that frog’ wordt gepresenteerd als dé methode om uitstelgedrag te stoppen, maar zoals met alle methodes werkt het voor de een beter dan voor de ander. Na een tijdje kun je weer in oude gewoontes vervallen. Maar dat is niet erg. ‘Eat that frog’ is een klassieker om een reden. Lees het boek opnieuw als je weer begint uit te stellen. Zie het als een hulpmiddel dat je kunt gebruiken wanneer je het nodig hebt. Waar zijn die kikkers?
Bron: Happinez