7. Chronische nierziekte
Bloedarmoede komt vaak voor bij mensen die een nierziekte hebben gehad. Dit veroorzaakt nierbeschadiging en de productie van het hormoon erytropoëtine is dan niet meer toereikend. Bloedarmoede verergert dan op zijn beurt het nierfalen, met uiteindelijk gedeeltelijk of permanent verlies van de nierfunctie tot gevolg. Als dit het geval is, is dagelijkse nierdialyse of in het ergste geval een niertransplantatie nodig. Het komt vaak voor dat door nierfalen veroorzaakte bloedarmoede leidt tot complicaties van het hart en de spieren. Het kan nuttig zijn je ijzergehalte te verhogen, een transfusie van rode bloedcellen te krijgen, voedings-, dieet- en vitaminesupplementen toe te voegen, of een injectie met een genetisch samengestelde versie van het hormoon erytropoëtine te krijgen.
8. Ziekte
Veel voorkomende ziekten die de aanmaak van rode bloedcellen in het lichaam verhinderen zijn diabetes, HIV/AIDS, lupus, kanker en andere infecties. Ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis en de ziekte van Crohn kunnen ook bloedarmoede veroorzaken. Soms ligt de oorzaak van bloedarmoede in een verstoorde bloedaanmaak ten gevolge van een chronische onderliggende aandoening. Dit komt voor bij chronische infecties, chronische leverziekte, auto-immuunziekten (chronische reuma), toxiciteit van de nieren, onvoldoende werking van de schildklier, kwaadaardige ziekten, ziekte van het beenmerg (de plaats waar de bloedcellen worden aangemaakt).
9. Afbreken van rode bloedcellen
Rode bloedcellen kunnen voortijdig scheuren als ze broos worden door de spanningen van de bloedsomloop. Dit veroorzaakt hemolytische anemie. Deze is al bij de geboorte in je lichaam aanwezig, maar kan zich pas later in je leven verder ontwikkelen. Gifstoffen uit je lever en leveraandoeningen leiden tot deze vorm van bloedarmoede. Blootstelling aan bepaalde chemicaliën, tumoren, ernstige brandwonden, hypertensie en bloedstollingsstoornissen zijn allemaal oorzaken van vernietiging van rode bloedcellen in je lichaam.