In plaats van mammografie kan een MRI-scan tumoren veel beter opsporen. Deze methode zou de levens van honderden vrouwen kunnen redden. Toch wordt een MRI in Nederland niet standaard aangeboden. Radiologen en ziekenhuizen begrijpen dit niet. Marjolein de Jong van het Alexander Monro ziekenhuis vindt het zelfs onbegrijpelijk.
Ernstige gevolgen voor vrouwen
Meer dan honderd vrouwen hebben Radar laten weten dat hun tumoren over het hoofd zijn gezien. Sommigen zijn daardoor ongeneeslijk ziek. Een vrouw vertelt dat de tumor jarenlang ongezien bleef en nu zo groot is dat haar borst geamputeerd moest worden. Een ander deelt dat ze na meerdere bevolkingsonderzoeken zelf om verder onderzoek vroeg en uiteindelijk stadium 3 borstkanker bleek te hebben met uitzaaiingen naar de okselklier.
Al in 2019 bleek uit onderzoek van het UMC Utrecht dat een MRI-scan beter werkt dan een mammografie. Onderzoekers van Erasmus MC ontdekten dat een MRI bij 1000 vrouwen met dicht borstklierweefsel 28 extra gevallen van borstkanker kon opsporen. Dit zou naar schatting 8 levens redden bij deze groep. Als dit zou worden toegepast op de 80.000 vrouwen die jaarlijks deelnemen aan het bevolkingsonderzoek, zouden 640 levens gered kunnen worden.
MRI wordt toch niet standaard ingezet
Ondanks deze cijfers adviseert de Gezondheidsraad om geen MRI’s in te zetten. Dit besluit kwam deels door het tekort aan personeel, wat het uitvoeren van MRI’s voor alle vrouwen moeilijk maakt. De Raad onderzoekt nu andere mogelijkheden om borstkanker beter op te sporen, zoals een verkorte MRI of mammografie met contrastvloeistof. Het duurt waarschijnlijk zeven jaar voordat deze studies klaar zijn.
Marjolein de Jong noemt dit uitstelgedrag en wijst erop dat een MRI grote voordelen heeft. Ze vindt dat borstkanker zo vroeg mogelijk opgespoord moet worden. Radioloog Ritse Mann van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis is het met haar eens. Hij vertelt dat zijn team een brief stuurde naar de Gezondheidsraad om te protesteren. Ondanks dat de Kamer een motie aannam om MRI’s aan te bieden, legde de minister dit advies naast zich neer.
Informatie over borstweefsel blijft uit
Omdat MRI’s niet worden aangeboden, adviseert de Gezondheidsraad om vrouwen niet te vertellen hoe dicht hun borstweefsel is. Zij vinden dat er eerst een duidelijke behandeloptie moet komen. Radioloog Ritse Mann is het hier niet mee eens. Volgens hem moeten vrouwen weten dat ze een verhoogd risico hebben als ze dicht borstklierweefsel hebben.
In andere landen, zoals de Verenigde Staten en tien Europese landen, is het verplicht om vrouwen deze informatie te geven. In Nederland is dat nog niet zo.
Staatssecretaris over huidige situatie
Staatssecretaris Vincent Karremans heeft in een Kamerbrief aangegeven dat hij voorlopig geen beleid wil aanpassen. Toch begrijpt hij de zorgen van vrouwen en de Kamer. Daarom wil hij binnenkort met betrokken partijen in gesprek gaan.
Inmiddels heeft Borstkankervereniging Nederland een petitie gestart. Ze willen dat vrouwen informatie over hun borstweefsel krijgen en ook aanvullend onderzoek aangeboden wordt. Op 21 november bieden zij de petitie aan de staatssecretaris aan.
Bron: Radar