Veel mensen vinden het lastig om over een slechte adem te praten. Toch is het een veelvoorkomend probleem. Slechte adem, ook wel halitose genoemd, komt vaker voor dan je denkt. Tandarts Edwin Winkel helpt al jaren mensen met dit probleem. Hij weet als geen ander wat wel werkt en wat je juist beter kunt laten. Kauwgom bijvoorbeeld helpt eigenlijk helemaal niet. Wat dan wél helpt? Dat legt hij duidelijk uit.
De oorzaak is belangrijk
Volgens tandarts Edwin Winkel is het heel belangrijk om eerst te weten waar de slechte adem vandaan komt. Wie veel rookt of vaak pittig eten eet, snapt meestal zelf wel waar die geur vandaan komt. Maar er zijn ook andere oorzaken die mensen minder snel herkennen. Een van de meest voorkomende is een slechte mondhygiëne. Als je niet goed poetst, kunnen er bacteriën groeien in je mond. Die bacteriën maken zwavelgassen aan, en die zorgen voor een vieze geur. Dat gebeurt vooral op je tong en tussen je tanden.
Slechte adem ontstaat dus meestal in de mond zelf. Toch denken veel mensen aan problemen in de maag of darmen. Volgens Winkel klopt dat in de meeste gevallen niet. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar dat komt veel minder voor dan men denkt. Hij ziet vaak dat artsen zich richten op onderzoeken zoals bloedtests of scans, maar soms helpt het simpelweg beter om gewoon aan de adem van iemand te ruiken.
Andere mogelijke oorzaken
Soms ligt de oorzaak van slechte adem niet in de mond, maar ergens anders in het lichaam. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met de lever. Als bepaalde gassen daar niet goed worden afgebroken, blijven ze in het bloed zitten. Die gassen komen dan via de longen naar buiten, wat je ruikt als een slechte adem. Dit gebeurt zelden, maar het is mogelijk.
Ook bij kinderen kunnen bijzondere oorzaken voorkomen. Zo vertelt Edwin over een kind dat een watje in zijn neus had gestopt. Dat watje ging stinken en veroorzaakte een vieze geur. Verder kunnen keel-, neus- of oorproblemen bijdragen aan een slechte adem. In zulke gevallen moet je naar een arts om de oorzaak te vinden.
Wat kun je het beste doen?
Tandarts Edwin Winkel heeft veel tips om van een slechte adem af te komen. Hij legt uit dat kauwgom of snoepjes meestal niet helpen. Ze geven wel een frisse smaak, maar dat heeft niks te maken met de geur. Hieronder zie je wat wél echt helpt.
Zorg dat ontstekingen worden aangepakt
De eerste stap is een bezoek aan je tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen controleren of je ontstekingen hebt in je tandvlees of bij je tanden. Als dat zo is, moet dat behandeld worden. Ontstekingen kunnen namelijk een sterke geur veroorzaken. Vergeet ook niet je tong goed schoon te maken. Op je tong blijven veel bacteriën zitten. Gebruik daarom een tongschraper. Daarmee haal je het bovenste laagje met bacteriën weg. Spoel je mond daarna met mondwater om je tong verder schoon te houden.
Laat kauwgom en frisse snoepjes staan
Veel mensen grijpen naar kauwgom of mints als ze denken dat ze uit hun mond ruiken. Maar volgens Edwin is dat helemaal geen goede oplossing. Die producten geven wel even een frisse smaak, maar lossen het probleem niet op. “Het is net alsof je parfum opdoet terwijl je niet hebt gedoucht,” zegt hij. Je ruikt misschien even lekker, maar de echte oorzaak blijft gewoon. Sommige mensen eten per dag wel meerdere zakjes kauwgom, in de hoop dat het helpt. Maar dat doet het niet.
Ga naar het ziekenhuis als het blijft aanhouden
Heb je je tanden goed schoongemaakt, poets je twee keer per dag en gebruik je mondspoeling? En heb je nog steeds een slechte adem? Dan is het tijd om verder te kijken. Ga naar je huisarts en bespreek het. Die kan je doorverwijzen naar het ziekenhuis voor extra onderzoek. Specialisten kunnen dan kijken of er misschien iets aan de hand is met je maag of darmen. Ook kunnen ze kijken naar je genen, om te zien of er een zeldzame afwijking is. Dat gebeurt niet vaak, maar in sommige gevallen is dat wel de oorzaak.
Schaam je niet, want je bent niet alleen
Volgens Edwin Winkel zouden mensen zich niet moeten schamen voor een slechte adem. Het is iets wat heel vaak voorkomt. Toch praten mensen er zelden over. Ze proberen het te verbergen met kauwgom of keelsnoepjes. Maar dat is zonde, want er is vaak wél iets aan te doen. Edwin heeft daarom ook een online spreekuur opgezet. Zo kunnen mensen anoniem hun probleem bespreken en goede tips krijgen. Op die manier wil hij het taboe doorbreken en mensen echt helpen.
Slechte adem is dus geen onderwerp om je voor te schamen. Het is beter om het serieus te nemen en naar de oorzaak te zoeken. Vaak ligt het aan je mondhygiëne en kun je het zelf verbeteren. Soms ligt het ergens anders aan, en dan is medische hulp nodig. Maar in alle gevallen geldt: blijf er niet mee rondlopen. Want een frisse adem begint met de juiste aanpak.
Bron: Libelle