Misschien klink ik ouderwets, maar ik vind dat kinderen verplicht hun grootouders zouden moeten bezoeken. En niet alleen af en toe of met feestdagen, maar minimaal één keer per maand. Voor mij gaat het niet alleen om het gezelschap, al waardeer ik dat enorm, maar vooral om de familiebanden die ik zie verdwijnen in deze moderne tijd. Het lijkt wel alsof de jongere generaties vergeten zijn hoeveel waarde er zit in een simpel bezoekje aan hun opa en oma.
Ik woon al mijn hele leven in dezelfde stad, Nijmegen, en heb een hechte familie grootgebracht. Mijn kinderen zijn inmiddels volwassen, met hun eigen gezinnen en levens, en dat begrijp ik volkomen. Ze hebben drukke banen en de kinderen hebben activiteiten, hobby’s en vriendjes om mee te spelen. Maar ondanks dat voel ik me regelmatig eenzaam. Ze komen wel, maar vaak alleen als ik er specifiek om vraag of als er iets te vieren is. Ik kan de keren dat ze ‘spontaan’ op de stoep staan haast op één hand tellen.
Ik mis die momenten. Vroeger was het vanzelfsprekend om je ouders en grootouders regelmatig te bezoeken. Dat hoorde gewoon, een manier om respect en liefde te tonen. We woonden dichter bij elkaar en zagen elkaar vaak. Mijn eigen grootouders heb ik iedere zondag bezocht, en ik heb daar nog altijd warme herinneringen aan. Ik wil dat mijn kleinkinderen diezelfde band voelen, dat ze weten dat familie niet iets is waar je alleen bij stilstaat met kerst of op een verjaardag.
Het gaat me ook niet om urenlang bij elkaar zitten. Een simpel kopje koffie of even samen een ommetje maken in het park is al genoeg. Gewoon dat ze even komen, dat ik weet dat ik nog een rol speel in hun leven, dat ze niet vergeten dat ik er ben. Mijn kleinkinderen kennen mijn verhalen amper, weten niet eens hoe ik ben opgegroeid of wat ik allemaal heb meegemaakt. En ik geloof echt dat het goed voor hen zou zijn om die verhalen te horen, om te begrijpen waar ze vandaan komen.
Ik hoor vaak dat de jeugd tegenwoordig geen tijd heeft, dat ze druk bezig zijn met hun studies, hun werk, hun eigen sociale leven. Maar ik vind dat geen excuus. We maken allemaal tijd voor wat we belangrijk vinden, en ik zou willen dat ik als oma ook een beetje prioriteit ben in hun drukke levens. Het doet pijn om te voelen dat ik achteraan in de rij kom, terwijl ik er altijd voor mijn kinderen en kleinkinderen ben geweest.
Laatst heb ik mijn kleindochter gevraagd waarom ze me zo weinig bezoekt, en haar antwoord bleef me bij: “Oma, ik heb gewoon zoveel andere dingen te doen.” Ik kan niet boos op haar worden, maar ergens voelt het wel alsof ik over het hoofd word gezien. Alsof ik niet meer belangrijk genoeg ben om tijd voor vrij te maken. En ik geloof niet dat ik de enige oma ben die zich zo voelt.
Ik weet dat een verplichting misschien wat overdreven klinkt, en natuurlijk zou ik willen dat ze uit zichzelf kwamen, maar ik geloof dat zo’n afspraak hen zou helpen om dat contact vast te houden. Als ze eenmaal de tijd nemen om even langs te komen, merken ze misschien hoeveel ze daar zelf ook aan hebben. Het is goed om een band op te bouwen met oudere familieleden, om die wijsheid en ervaringen mee te krijgen. En voor mij zou het een lichtpuntje zijn in een vaak stille week.
Ik weet dat mensen zullen zeggen dat je zoiets niet kunt afdwingen, dat je liefde en tijd niet kunt verplichten. Maar ik denk dat een maandelijkse afspraak juist zou helpen om die band te versterken, om te laten zien dat familie tijd waard is. Misschien zou het dan wat minder vanzelfsprekend zijn om oude banden zomaar los te laten. En misschien, als ze ouder worden, zullen ze terugkijken en beseffen hoe waardevol die momenten waren.
Dus ja, ik blijf erbij: ik vind dat kinderen minimaal één keer per maand hun grootouders zouden moeten bezoeken. Niet als een last, maar als een kans om te leren, om te verbinden, en om samen mooie herinneringen te maken. Want ooit komt er een dag dat die bezoeken niet meer mogelijk zijn, en ik hoop dat ze dan beseffen dat ze die tijd met ons hebben gehad.
Wat vind jij van Suusje’s idee om kinderen te verplichten hun grootouders minimaal één keer per maand te bezoeken? Begrijp je haar wens voor meer familiecontact, of vind je dat zoiets niet verplicht moet zijn? Laat je mening achter op onze Facebook-pagina en ga in gesprek met anderen over dit onderwerp!