De ramen wassen; je vindt het geweldig of je haat het. Ik vind het bijvoorbeeld echt verschrikkelijk om te moeten doen. Ben je net klaar en voor je het weten zitten de vieze en vette vingers alweer op de ramen. Of komt er net een vogel aangevlogen die het op de een of andere manier voor elkaar krijgt om tegen jouw glimmende ramen aan te doen. Super vervelend! Ik probeer het dus zo lang mogelijk uit te stellen, tot het echt niet meer kan. Je kan natuurlijk ook niet te lang wachten, want je wil ook niet dat mensen denken dat je een vies persoon bent, omdat je ramen helemaal vies en dof zijn geworden.
Of je ramen zemen nu wel of niet leuk vindt. Er is een probleem waar iedereen last van heeft als je eenmaal klaar bent met de ramen wassen, namelijk strepen op de ramen als ze opdrogen. Hoe ijverig je ook te werk gaat op tenminste een van de ramen zie je strepen en kan je het dus opnieuw doen en dan maar hopen dat je nu wel streeploze schone ramen hebt. En wat moet je nu gebruiken om de ramen schoon en glimmend te krijgen? Afwasmiddel, speciale zeep om ramen te zemen of toch iets anders?
Gelukkig hebben we altijd oma nog en op de een of andere manier hebben zij vaak zulke goede tips waar je zelf nooit aan zou denken. Ook voor het ramen zemen hebben zij een bijzondere, maar goedwerkende, manier gevonden. Goed nieuws, je hoeft er niet voor naar de winkel om wéér een nieuw soort schoonmaakmiddel aan te schaffen. De kans is groot dat je dit product al in huis hebt en misschien wel iedere dag gebruikt. Benieuwd hoe eenvoudig en streeploze glimmende ramen krijgt?
Halve ui
Je zal het niet geloven maar oma’s raden aan om voortaan je ramen schoon te maken met een halve ui. Je je leest het goed een ui moet ervoor zorgen dat je ramen schoon worden én geen strepen meer achter laten. Maakt het dan nog uit of je een witte, roze of rode uit nodig hebt? Natuurlijk niet, pak gewoon een ui uit de kast en ga als volgt te werk:
Pak een emmer en een (redelijke) grote uit de kast, vul de emmer met lauw tot warm water en snij de ui door de helft. Je kan hem eventueel nog even afpellen, maar dat hoeft dus niet. Doe de halve ui in de emmer met warm water en laat dit even weken. Na een minuut of 5 á 10 kan je de ui uit de emmer halen of je laat hem erin en begin je met de ramen zemen. Dit kan je doen, zoals je het gewend bent met een zeem of een spons. Vergeet hierna niet om de ramen droog te maken met een trekker of een droge doek!
Streeploos
Als je klaar bent zien de ramen er weer schitterend uit en het allerbelangrijkste; zonder strepen! De grote vraag is natuurlijk hoe kan het dat een ui ervoor zorgt dat je streeploze ramen krijgt. Dit komt dus door hetzelfde stofje waarvan je normaal gesproken zo moet huilen als je uien snijdt. Normaal gesproken is dat het vreselijkste van een ui, maar bij de tip is het dus eigenlijk ontzettend handig.
Droge doek
Zie je dit nu niet zo zitten of heb je nooit uien in huis, omdat je deze niet tot nauwelijks gebruikt of lust. dan kan je dus ook de volgende producten en/of tips gebruiken om streeploze ramen te krijgen, na het ramen zemen. Zo is het gebruiken van een schone en droge microvezel vaatdoek altijd een goede en kan je de ui vervangen door schoonmaakazijn of afwasmiddel.
Wist jij dat je ui kan gebruiken om je ramen te zemen? Deel het met ons in de reacties op Facebook!Â