De slimme dinofan
Als jouw kind je kan vertellen over de bijzondere kenmerken van bijvoorbeeld een spinosaurus, dan kun je er vanuit gaan dat je te maken hebt met een kleine dino-expert. Hoewel het soms best intensief kan zijn om steeds maar weer over dinosaurussen te praten, heeft deze obsessie ook positieve kanten. Onderzoeken wijzen uit dat kinderen die zich intensief met dinosaurussen bezighouden, vaak erg intelligent zijn. Drie verschillende studies bevestigen dit idee en laten zien dat kinderen met deze specifieke interesse meestal tussen de drie en vijf jaar oud zijn. De duur van hun fascinatie kan variëren van een halfjaar tot wel drie jaar. Dit betekent dat je mogelijk een aantal jaren lang alles over dinosaurussen zult horen.
Maar, zoals gezegd, deze obsessie heeft zijn voordelen. Kinderen die zoveel over een onderwerp weten, tonen niet alleen een grote hoeveelheid kennis, maar beschikken ook over doorzettingsvermogen, een goed concentratievermogen en uitstekende vaardigheden op het gebied van informatie verwerken.
Waarom dinosaurussen?
Waar deze fascinatie voor dinosaurussen precies vandaan komt, is niet zo eenvoudig te zeggen. Er zijn verschillende redenen te bedenken:
- De omvang en kracht van dino’s: Voor een klein kind is het indrukwekkend om over zulke grote en sterke wezens te leren.
- Het mysterie: Dinosaurussen zijn al lang uitgestorven, wat veel ruimte laat voor fantasie en speculatie over hoe ze leefden.
- De diversiteit: Er zijn zoveel verschillende soorten dinosaurussen, allemaal met hun unieke vormen, maten en kleuren. Deze variëteit trekt kinderen aan.
- Media-invloeden: Films, tekenfilms en boeken over dinosaurussen maken deze wezens nog interessanter voor kinderen.
- Verzameldrang: De grote verscheidenheid aan dinosaurussen moedigt kinderen aan om een collectie te beginnen, wat de populariteit alleen maar vergroot.
Dus, als je kind niet kan stoppen met praten over dinosaurussen, wees dan gerust. Het is een teken van intelligentie en een prachtige kans voor jouw kind om te leren en te ontdekken.
Bron: JM Ouders