Het klinkt in eerste instantie als een dure en volkomen paradoxale gedachte: de verwarming op stand 5 zetten in de zomer. Maar dit blijkt een slimme kostenbesparende tip te zijn. Hier leggen we uit onder welke omstandigheden je met deze “truc” geld kunt besparen.
Controleer eerst het type verwarming
Voordat je meteen je verwarming volledig opendraait, is het belangrijk om te weten wat voor soort verwarming je hebt. Hier is namelijk een klein maar belangrijk verschil in. En niet elke verwarming moet op stand 5 worden gezet in de zomer.
Verwarming in de zomer aanzetten?
In principe spreekt deze geniale kostenbesparende tip voor zich. Aan het begin van het warme seizoen wordt het verwarmingssysteem omgeschakeld naar de zomerstand. Zodat het alleen nog maar warm water produceert en geen verwarmingswarmte meer. Maar dit werkt niet altijd.
Een zelfregulerend verwarmingssysteem kan bijvoorbeeld ook in de zomerstand aanslaan als het iets koeler wordt. Dit kan gebeuren tijdens een koele nacht of een zomers onweer. Dit leidt uiteindelijk tot energieverbruik dat meestal onopgemerkt blijft.
Controleer regelmatig in de zomer of je verwarming niet aanslaat bij koelere temperaturen.
Veel verwarmingssystemen hebben namelijk buitentemperatuursensoren die elke verandering in het weer registreren en vervolgens de verwarming inschakelen. De bewoners merken hier echter niets van. Zelfs een slimme verwarming verbruikt zo onnodig energie. De Duitse Vereniging voor Vloeibaar Gas (DVFG) adviseert daarom om bij alle systemen met slimme regeling die automatisch overschakelen naar de zomerstand. De instelling handmatig te veranderen. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je verwarming in de zomer echt alleen warm water produceert voor de badkamer en keuken.
En waarom meteen op stand 5?
De DVFG adviseert om de thermostaten op de radiatoren helemaal open te draaien. Zelfs als dit in de hoge buitentemperaturen in eerste instantie verwarrend lijkt. Door de verwarming op stand 5 te zetten in de zomer zorg je ervoor dat het mechanisme dat de watertoevoer naar de radiatoren regelt, ontspant.
Voordelen van het op stand 5 zetten van de verwarming
Door de verwarming op stand 5 te zetten in de zomerperiode kunnen verschillende voordelen worden behaald. Ten eerste voorkomt het dat de verwarming onnodig aanslaat, zelfs bij kleine temperatuurveranderingen.
Dit resulteert in een lagere energierekening. Ten tweede helpt het om de levensduur van het verwarmingssysteem te verlengen door de onderdelen minder te belasten. Daarnaast wordt het water in het systeem beter gecirculeerd, wat kan helpen om eventuele corrosie te verminderen. Bovendien is het belangrijk om te vermelden dat het uitzetten van de verwarming tijdens de zomer niet wordt aanbevolen, omdat dit kan leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming.
Het op stand 5 zetten van de verwarming in de zomer kan een slimme manier zijn om kosten te besparen, op voorwaarde dat je een verwarmingssysteem hebt dat automatisch kan overschakelen naar de zomerstand. Door de thermostaten op de radiatoren volledig open te draaien, voorkom je dat de verwarming onnodig aanslaat en zorg je ervoor dat alleen warm water wordt geproduceerd.
Het is echter belangrijk om te controleren of jouw verwarmingssysteem geschikt is voor deze aanpassing. Houd er rekening mee dat het op stand 5 zetten van de verwarming in de zomerperiode niet geldt voor alle verwarmingssystemen. Raadpleeg de handleiding van jouw verwarmingssysteem of vraag advies aan een professional om er zeker van te zijn dat je de juiste instellingen gebruikt. Met deze slimme truc kun je mogelijk geld besparen op je energierekening en tegelijkertijd het milieu een handje helpen.