3. Kamille-lavendel thee
[aoa id=’1′]
4. Kersensap
Onderzoekers van de Northumbria Universiteit hebben ontdekt dat kersen (vooral Montmorency kersen) enzymen bevatten die de hoeveelheid melatonine, of het slaaphormoon, in je lichaam verhogen. Melatonine maakt je van nature slaperig. Het vertraagt je ademhaling en zorgt ervoor dat je gaat gapen. Hierdoor val je sneller in slaap en krijg je een beter slaapritme. Het is prettig te weten dat melatonine je lichaam ’s nachts herstelt met een anti-verouderingseffect. Een echt schoonheidsslaapje dus! Mensen die nachtdienst hebben gehad en ’s morgens moeten slapen wordt vaak aangeraden een glas zuiver kersensap te drinken.
5. Water
We drinken liever geen water vlak voor het slapengaan, om het aantal nachtelijke bezoekjes aan het toilet te verminderen. Maar hoe kan water je helpen beter te slapen? Volgens artsen moet je goed gehydrateerd blijven en de hele dag door voldoende water drinken. Op die manier zul je ’s nachts niet uitgedroogd raken. Als je slaapt verlies je veel vocht, dus het is belangrijk de hele dag consequent te zijn met je waterinname om te zorgen dat je ’s nachts niet uitgedroogd raakt. Probeer dit niet twee uur voor het slapengaan te doen, zodat je ’s nachts niet verschillende keren hoeft op te staan om te plassen.
Drankjes die je van je slaap beroven
Cafeïne
Als je een goede nachtrust wilt, houd er dan rekening mee dat alles wat je drinkt net zo belangrijk is als wanneer je het drinkt. Stop met het drinken van cafeïnehoudende drankjes na 14 uur. Cafeïne is niet goed voor je slaap. Maar weet je eigenlijk wel wat cafeïne inhoudt? Je zult misschien verbaasd zijn dat twee glazen cola bijna evenveel cafeïne bevatten als een kop koffie.
Alcohol
Alcohol is een praktische oplossing voor zowat alles. Ook voor slaap zou je denken. Een glaasje voor het slapengaan heet niet voor niets een slaapmutsje. Het is waar dat alcohol je helpt sneller in slaap te vallen en je slaapt gemakkelijker in. Of tenminste…het eerste deel van je slaap. Vergis je niet, zelfs als de nacht goed begint na een slaapmutsje, is de tweede helft van je slaap – de zogenaamde droomslaap – een stuk slechter. En laat je droomslaap nou net het deel van de nachtrust zijn waarin lichaam en hersenen zich herstellen. Hoe dan ook, wees je bewust van alcohol. Stop met drinken een paar uur voor je gaat slapen, drink niet te veel of drink helemaal niet. En als je toch van plan bent elke dag een glaasje te drinken, probeer dan te experimenteren met de timing.